Odabrao Zoran Milanović: Ovo su premijerovi prijatelji

Dosadašnji voditelj poslovnice Croatia Airlinesa za Belgiju i Nizozemsku Krešimir Kučko imenovan je u petak direktorom te tvrtke u većinskom vlasništvu države. Presudno u njegovu postavljanju na ovu poziciju bilo je poznanstvo sa Zoranom Milanovićem. On je samo jedan od premijerovih prijatelja.

Što se Krešimira Kučka tiče, treba napomenuti da se ne može pohvaliti pozitivnim rezultatima poslovanja predstavništva koje je vodio.

Drugi premijerov prijatelj koji je nagrađen funkcijom je Siniša Petrović, profesor na zagrebačkom Pravom fakultetu, koji je dolaskom Kukuriku koalicije na vlast postao predsjednik Nadzornog odbora CA, a usto je i premijerov savjetnik za europsko pravo. Zoran Milanović i Petrović često se druže, a barem jednom tjedno ručaju zajedno s vlasnikom Atlantic grupe Emilom Tedeschijem. U njihovom društvu zna se naći i novoimanovani guverner Boris Vujčić. Trojka se družila i nedavno u Tedeschijevoj vili na Hvaru.

Prijateljstvo spašava Čovića

Premijerovo osobno poznanstvo s njim bilo je presudno i da nestranački Orsat Miljenić postane ministar pravosuđa. Njih dvojica se znaju još iz mlađih dana kad su obojica radila u Ministarstvu vanjskih poslova, piše Večernji list. Iz MVP-a i iz doba studiranja na Pravnom fakultetu Milanović je stekao i prijateljstvo s Joškom Klisovićem, s kojim je i vjenčani kum. Klisović je imenovan zamjenikom ministrice vanjskih poslova, a u SDP se učlanio lani.

Dobri osobni odnosi s premijerom pak spašavaju zasad njegova stranačkog kolegu Ivu Čovića na čelu Zagrebačkog holdinga, koji grca u gubicima, a kojeg bi s tog mjesta želio smijeniti zagrebački SDP-a.

Prijateljstvo s Milanovićem bilo je presudno i za to da SDP-ov gradonačelnik Raba Zdenko Antešić, kod kojeg je premijer navodno znao i ljetovati, postane zamjenik ministra prometa, a da na to nema utjecaj resorni ministar.

Privatizacija funkcija vlasti

Neovisni analitičar Žarko Puhovski smatra da je Milanović uveo princip radikalne privatizacije funkcija vlasti. Za imenovanje prijatelja i ljudi koje poznaje osobno i koji nisu u stranci kaže da pokazuje jednostranački sindrom, kad pripadnost stranci nije kriterij, nego su to izvorne, osobne veze jer se ne može vjerovati članovima stranke.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Ivan Šiber kaže da bi on, da vlada, postavio ljude od povjerenja ako udovoljavaju kriterijima, jer to, dodaje, radi i Barack Obama.

Povratak na Net.hr