POČEO ŠTRAJK GLAĐU / Jorasu zapriječen put do zemljišta: Hrvatske mu vlasti oduzele dvije krave i kobilu

Joras je od Slovenije 2002. uzeo u zakup 5000 kvadrata zemljišta južno od rijeke Dragonje, a odbio je preseljenje i odštetu nakon provedbe arbitraže

1.10.2021.
18:13
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatske su vlasti u četvrtak zapriječile put k zemljištu kojeg je Joško Joras obrađivao 20 godina i čiji je zakup plaćao Fondu poljoprivrednih zemljišta i šuma Republike Slovenije, javlja ljubljansko Delo. Joras je s južne strane rijeke Dragonje imao 5000 kvadrata zemlje na kojoj su staja sa sjenikom i voćnjak. Uz zabranu pristupa, Jorasu su oduzete dvije krave i kobila.

Joras je to zemljište uzeo u najam od Slovenije još 2002., a prije nekoliko godina je produljio zakup sve do 2047. Do 1993. to je zemljište bilo upisano u katastar slovenske općine Sečovlje, a onda ga je, prema pisanju Dela, Hrvatska jednostrano upisala kao dio katastarske općine Kaštel, koje pripada sudu u Bujama, da bi ga 2007. prodala poduzeću Casino Mulino.

Na štrajk glađu se Joras odlučio, jer mu, kako tvrdi, Slovenija nije pomogla zadržati to zemljište. Zanimljivo i taj je prostor bio dio arbitražnog procesa iz kojeg je Hrvatska istupila. Slovenija je krenula u provedbu arbitražne odluke, ondje gdje to može učiniti bez sudjelovanja Hrvatske.

Tako je svim stanovnicima koji su pripali Hrvatskoj ponuđeno preseljenje i isplata odštete. Na to su pristali Jorasova kćer i sin, ali ne i on, jer, pojasnio je, ne može sudjelovati u transakciji kojom se smanjuje slovenski teritorij.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali