Josipović se jedini koristio uslugama obavještajaca

20.2.2010.
11:55

Predsjednik Ivo Josipović se tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću požalio na dokument prepun uvreda i insinuacija privatne naravi o više predsjedničkih kandidata, koji je u vrijeme kampanje kolao medijima, piše Novi list.

Mesić je očito uvažio optužbe Josipovića, koji se obratio direktno šefu države, a ne policiji kao što bi vjerojatno učinio svaki drugi 'obični' građanin. Nakon što su tajne službe, na čelu sa Sašom Perkovićem, obavile posao Perković je o nalazu obavještajne zajednice povratno izvijestio Josipovića pa je za kooperativnost nagrađen ostankom u fotelji savjetnika.

Josipović je tijekom predstavljanja savjetničkog tima rekao da je Perković prema svim kandidatima postupio jednako, a cijela akcija je, tvrdi Josipović, provedena na način zaštite ljudskih prava kandidata.

Iako je tvrdio kako je sve obavljeno po Ustavu i zakonima, Josipović nije precizirao kako ga je to Perković zaštitio i na temelju čega je zaključio da nije bio jedini povlašteni. Naime, na pitanje je li Perković svim predsjedničkim kandidatima dostavio obavijesti kakvu je dostavio Josipoviću, predsjednik je kazao kako ne zna.

Ostali predsjednički kandidati tvrde da za paraobavještajni dokument ili nisu znali, ili ga nisu ozbiljno doživjeli, i nitko od njih nije se obratio Predsjedniku niti ih je Perković obavijestio o nalazima obavještajnih službi. Neki od njih tvrde kako cijela priča dokazuje da je Josipović bio privilegirani kandidat.

Damir Kajin nije ni vidio paraobavještajni 'dokument' ali naglašava kako je zabrinut načinom funkcioniranja obavještajnih službi ako zaista funkcioniraju onako kako opisuje Josipović.

''Očito će biti potrebna još jedna reforma obavještajnog sustava. A kad je riječ o Perkoviću, još je prije izbora bilo jasno da će on ostati na Pantovčaku. Josipović nije mogao odbiti Mesića i zadržavanjem Perkovića zahvalio mu je za potporu u izborima'', rekao je Kajin za Novi list.

Prethodni članak:

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali