Josipović o Šešelju: Tog duha treba vratiti u bocu

Predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je u nedjelju da će Hrvatska na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a sredinom prosinca predočiti svoja stajališta o javnim istupima Vojislava Šešelja kojega je Haški sud (ICTY) zbog humanitarnih razloga pustio na privremenu slobodu.

“Do sredine prosinca bit će rasprava o radu Haškog suda u Vijeću sigurnosti, vjerojatno i u Općoj skupštini, i pripremamo jedan nastup u kojem ćemo sve prezentirati Vijeću sigurnosti i zatražiti da u okviru svojih nadležnosti poduzme mjere koje ima”, rekao je Josipović u razgovoru s novinarima na susretu s građanima.

Josipović je dodao da su u tom smislu obavljene konzulatacije s hrvatskim veleposlanikom pri UN-u.

Naglasio je da je ideologija koju Šešelj zastupa u svojim istupima nakon izlaska iz zatvora “duh iz boce” koji plaši te da ga je potrebno ponovno “vratiti u bocu”.

Problem je ideologija

Novinari su ga pitali kako gleda na ocjene srbijanskih vlasti da Šešelj nije bitan politički čimbenik, a Josipović je odgovorio da Šešelj osobno možda i nije preveliki politički čimbenik “s obzirom na stanje i bolest”, ali da je problem njegova ideologija.

“Zasigurno je ozbiljan problem ideologija koju zastupa i činjenica da jedan broj ljudi pristaje uz tu ideologiju. To je rekao bih duh iz boce koji s pravom plaši sve koji znaju što je bilo 90-ih i mislim da je zajednička zadaća svih, uključujući EU i Srbiju, da taj duh vrati u bocu da više nikad ne zaleluja ovim prostorima”, rekao je Josipović.

Upitan za komentar izjave srbijanskog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da Hrvatska ne može dijeliti lekcije Srbiji vezano uz slučaj Šešelj, Josipović je odgovorio kako je Dačiću poznato kakva je Šešeljeva ideologija kao i to koji su kriteriji za ulazak Srbije u Europsku uniju.

Meron odgovorio na pismo

“Prema tome, mora biti svjestan da kao što smo i mi ispunili uvjete, koji nisu samo usklađivanje s tehničkim normama, nego su i određeni standardi demokracije, da će i Srbija morati ispuniti te uvjete”, poručio je Josipović.

Hrvatski predsjednik potvrdio je i da mu je predsjednik Haškog suda Theodor Meron odgovorio na pismo koje mu je Josipović poslao nezadovoljan odlukom da se Šešelja pusti na privremenu slobodu.

Josipović kaže da se Meron u pismu “na neki način ogradio od odluke sudskog vijeća”, napisavši da ona nije u njegovoj nadležnosti.

“Predsjednik suda, naravno, ne može nametnuti odluku Vijeću, ali mislim da je dobro da ga kao predsjednika suda upozorim da ovakvim odlukama, koje idu kontra temelja zbog kojih je sud osnovan, Haški sud zapravo gubi smisao i generira jedno veliko nepovjerenje u međunarodnu pravdu i međunarodna sudišta, čak i kod nas koji smo veliki zagovornici međunarodne pravde”, kazao je Josipović.

Povratak na Net.hr