JOSIPOVIĆ O JELENIĆU: / 'Nije trebao deklarirati članstvo ni u pjevačkom zboru ni u masonima. Otvorili smo lov na vještice'

Image
Foto: N1

Iz onoga što je Josipović rekao vidi se da nema ništa protiv masonskih udruga pa je ustvrdio 'da ne zna po čemu su oni manje transparentna organizacija od drugih organizacija,

21.2.2020.
10:49
N1
Play logo

Bivši predsjednik Ivo Josipović danas se na N1 u emisiji "Novi dan" osvrnuo na masonsku aferu koja trese Hrvatsku i zbog koje je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić odstupio sa svog mjesta. Kada je riječ o Jelenićevoj ostavci, Josipović je rekao kako bi volio da se rasprava vodila o kvaliteti i rezultatima njegova rada kao šefa DORH-a. Iz onoga što je Josipović rekao vidi se da nema ništa protiv masonskih udruga pa je ustvrdio "da ne zna po čemu su oni manje transparentna organizacija od drugih organizacija, poput viteških redova čiji je član potpredsjednik Sabora Željko Reiner".

"Oni su žrtva povijesnih predrasuda i arhaičnih rituala. Mislim da je tema promašena. Jelenić nije trebao deklarirati članstvo ni u pjevačkom društvu ni u masonima. Otvorili smo lov na vještice. U vlasti imamo članove viteških redova koji nisu puno otvoreniji (...) Sasvim sigurno je to mjesto koje je posebno osjetljivo. Jedno te isto pravilo mora se različito primjenjivati u odnosu na različite dužnosnike. Nekima se može više tolerirati. Ako se borimo za pravnu državu, trebamo se boriti i za transparentna pravila", komentirao je Josipović na N1 te dodao da nije sklon tome da tajne službe određuju tko je podoban za koje mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STAZIĆ PROZIVA HDZ-OVOG POTPREDSJEDNIKA SABORA: /

'Vitez Reiner nije prijavio da je član viteškog reda'

Image
STAZIĆ PROZIVA HDZ-OVOG POTPREDSJEDNIKA SABORA: /

'Vitez Reiner nije prijavio da je član viteškog reda'

'Možda je rasprava o masonima zapravo dobra za tu organizaciju'

Bivši predsjednik osvrnuo se na istup Nikice Gabrića, oftalmologa koji je u javnosti priznao da je mason. Podsjetimo, informacijom o Gabrićevom članstvu u masonima su ga pokušali ucjenjivati novinari 7Dnevno, odnosno navodno su ga reketarili kako ne bi objavili tu informaciju. Gabrić ih je prijavio i tada je krenula i masonska afera s Jelenićem. Na N1 Gabrić je pokazao kakve je poruke razmjenjivao s Jelenićem.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Imamo šefa tajne organizacije koji javno raspravlja. Možda je to pozitivan pomak za tu organizaciju. Glavni državni odvjetnik je možda i pogriješio što je išao na neposrednu komunikaciju, trebao se suzdržati od rasprave s oštećenikom u predmetu. Kada se ne držimo procedure, to se razbije o glavu. Ne vidim problem što se tiče funkcioniranja te organizacije. Ne bi trebala postojati diskriminacija dok nije utvđena neka nezakonitost", komentirao je bivši predsjednik Josipović.

Kada je riječ o njemu, Josipović kaže da nije član masona te da nikada nije niti razgovarao niti pregovarao o članstvu u masonskoj udruzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Milanoviću kao predsjedniku: 'Imam velika očekivanja'

U srijedu, 18. veljače, Zoran Milanović je prisegnuo za predsjednika pa se Josipović osvrnuo i na njega kao novog predsjednika Republike. Prvo je komentirao njegove savjetnike te rekao kako smatra da je njegovo pravo da ima drugačiji koncept savjetničkog tima. Kazao je da ima velika očekivanja od Milanovića i da je društvo jako otišlo u desno. Josipović dodaje kako su usporedbe s timom bivše predsjednice Grabar-Kitarović neprihvatljive. "Sjetimo se kakvih je sve likova bilo i tko se sve muvao po Pantovčaku", kazao je. Osvrnuo se Josipović i na suradnju premijera Plenkovića i Milanovića pa kazao da on različite svjetonazore ne vidi kao problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije toliko bitno jesu li svjetonazori različiti ili isti, bitno je da postoje dva brda koja mogu različito misliti. Milanovićeve riječi nagovještavaju aktivnu poziciju predsjednika. Govor je za mene ugodno iznenađenje. Građani su ga zato i birali, Milanović sigurno neće biti fikus", veli Josipović.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo