NE prodaji Petrokemije zbog pukog punjenja proračuna

Petrokemija je uspješna tvrtka i treba vidjeti je li privatizacija isplativa, pod kojim uvjetima i koji su razlozi, rekao je predsjednik Ivo Josipović komentirajući Vladine planove oko te kutinske tvrtke.

“Dakle ne puko punjenje proračuna, to nije dovoljan razlog”, kazao je Josipović u intervjuu za MediaServis o prodaji kutinske Petrokemije. Prije konačne odluke kazao je da očekuje javnu raspravu te upozorio da se potencijalne investitore u Hrvatskoj prečesto odmah dočeka na nož.

“Kad dolazi investitor, bilo domaći ili strani, jedan dio javnosti sa zgražanjem kaže: ‘On će zaraditi’. Pa naravno da će zaraditi, mora zaraditi, ali uz socijalno odgovorno poslovanje”, kazao je Josipović. Razumije, kazao je, zabrinutost radnika i sindikata jer je bilo i previše loših iskustava…

“Određene privatizacije nisu provođene zakonito, neke su provođene upravo zato da se rasproda nacionalno dobro i ja se nadam i vjerujem da su vremena takvih privatizacija prošla”, kazao je predsjednik.

Država se ne bi trebala uplitati u svećenićku tajnu

Komentirao je i informaciju da je HAK zapošljavao mimo natječaja. “Teško mi je vidjeti kako to može biti u skladu sa zakonom, ali evo, bit će inspekcije. To nije dobra poruka, u svim tvrtkama u javnom vlasništvu trebalo bi biti natječaja”.

Nadalje, predsjednik je kazao kako svatko mora prijaviti zločin o kojem ima saznanja, ali naglasio je da se država ne bi trebala uplitati u svećenićku tajnu jer je to doktrina Crkve. “Ali naravno, trebalo bi razmisliti kakva je savjest onoga tko prima ispovijed o tako teškom djelu i treba li to zatajiti”, kazao je Josipović.

‘Da nisam političar, sigurno bih ih tužio’

Na pitanje je li pisanje dijela medija o navodnim mutnim poslovima sa ZAMP-om utjecalo na pad njegovog rejtinga, Josipović je kazao: “Pa možda ima tu nešto, ali ne bitno. Mislim da je javnost prepoznala kolika je utemeljenost te priče. Ona naravno ne stoji”, kazao je predsjednik. Na pitanje razmišlja li o tužbi, odgovorio je:

“Nije dobro tužiti medije, iako je bilo elemenata, posebno u nekim napisima. Međutim, ako ste u politici, onda s medijima treba raspravljati otvoreno, pred građanima raspravljati priču, a ne pred sudom. Da pojednostavim, da nisam političar, sigurno bih ih tužio”, otkrio je Josipović.

specijal-201012070191004-Petrokemija

Povratak na Net.hr