KOMPLICIRANA SITUACIJA

DVA POŽARA KOD KNINA: Vatra se približila simbolu NP Krka, na terenu 136 vatrogasaca i 50 vojnika

Požar koji je planuo kod Kistanja približio se Roškom slapu u Nacionalnom parku Krka. Na terenu je 136 vatrogasaca i 50 vojnika, a rano jutros na požarište su odmah poslane i zračne snage, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

“Najgora situacija je u Mjerkačima i Zelićima, a požar se približio Roškom slapu u Nacionalnom parku Krka. Prema posljednjim informacijama, na terenu je 136 vatrogasaca sa 38 vozila te 50 pripadnika Hrvatske vojske.

Trenutačna opožarena površina je 1198 hektara. Dva kanadera poslana su jutros u 6.45 sati”, izvijestili su iz Centra 112.

Riječ je o požarištu na kojem se zračne snage angažirane treći dan zaredom, a u prethodna dva dana na požarište je izbačeno oko 400 vodenih bombi i ostvareno 65 sati naleta.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 150 požara (57 u Šibensko-kninskoj, 48 u Splitsko-dalmatinskoj, 34 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1230 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 38.700 tona vode te je prevezeno 211 vatrogasca i vojnika te 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Gori i kod Kistanja

Požarište je jučer popodne obišao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, u a Kistanjama je održana sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Uz župana Gorana Pauka, članove stožera, ravnatelja JU NP Krka Krešimira Šakića sjednici su nazočili i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i ministar obrane Damir Krstičević.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić objasnio je situaciju na terenu te je informirao članove Stožera da nijedan objekt nije izgorio i što je najvažnije da nema ozlijeđenih i ljudskih žrtava.

U kasnim popodnevnim satima zbog požara preventivno je evakuirano 16 osoba iz naselje Verovići, te tri osobe iz naselja Krnete.

Stigla pomoć iz zraka

Zbog nastale situacije, Stožer je predložio županu da se proglasi velika nesreća na području Šibensko-kninske županije i da se zatraži pomoć od više hijerarhijske razine, što je župan Goran Pauk i učinio.

Ministar obrane Damir Krstičević je pružio pomoć u ljudstvu i tehnici te zahvalio svim gasiteljima i službama koje sudjeluju u akciji, istaknuvši da je najvažnije da nema žrtava.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je o pomoći koja se šalje iz unutrašnjosti. Poslana je pomoć u ljudstvu i tehnici iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske županije te Grada Zagreba.

Aktivirani su Stožeri u Kninu, Skradinu i Kistanjama i nalaze se na terenu, kao i ostale službe za krizne situacije (HGSS, Hitna pomoć i Crveni križ).

Povratak na Net.hr