STIŽE TREĆA DOZA? / Ne zna se puno, ali jasno je tko bi ju mogao prvi primiti; Stručnjakinja 'šokirana' postotkom cijepljenih starijih od 80

Ako bude potrebna i treća i trećom ćemo se cijepiti. Dosta je zatvorenosti u kući, rekla je jedna Zagrepčanka koja je danas primila prvu dozi cjepiva

24.7.2021.
21:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Hrvatskoj se cijepilo nešto manje od 40 posto ukupnog stanovništva, a Nacionalni stožer ozbiljno razmišlja o trećoj dozi cjepiva, javlja RTL. Čak 60 posto građana u Hrvatskoj nije primilo niti jednu dozu cjepiva. Na zagrebačkom Velesajam danas cijepljenje bez naručivanja, odazvalo se 979 građana, od čega je njih 587 došlo po prvu dozu.

Najavio je to na konferenciji Stožera u petak Krunoslav Capak kazavši kako ćemo se "vrlo vjerojatno" cijepiti trećom dozom.

"Ako bude potrebna i treća i trećom ćemo se cijepiti. Dosta je zatvorenosti u kući. Sigurnost daje, bit će blaži oblik bolesti ako i zahvati", rekla je Mirjana Marković.

"Struka najbolje zna ako bude potrebno morat će se cijepiti i trećom. Što je tu je, kad se krene u to onda nema smisla, prva, druga, treća, onda se dalje sve mora", govori Alen Dedović.

Još nema odluke o trećoj dozi

"Nema još dovoljno podataka i nije donesena konačna odluka da bi se trebala ta pojačivačka booster treća doza primiti. S obzirom na to da vidimo da ovaj virus mutira, a te varijante i mutacije mogu mijenjati kliničku sliku, zaraznost virusa i učinkovitost cjepiva zato se istraživanja i provode kako bi bili spremni ako se ta potreba pokaže", kazala je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ako treća doza bude potrebna prvi će je primiti oni najugroženiji.

"Najvjerojatnije bi se započelo s osobama koje bi imale slabiji imunološki odgovor i slabije postignutu zaštitu, poput starijih osoba od 65 godina i osoba koje imaju kronične bolesti, oslabljen imunološki sustav, kod kojih je veći rizik od razvoja težih oblika bolesti", kaže Nemeth Blažić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mala procijepljenost starijih

Trenutno je u Hrvatskoj s dvije doze cijepljeno tek 62 posto građana u dobi od 65 i više godina. Epidemiolozi poručuju svaka nova prva doza je dobro došla. Dok se odlučuje o trećoj, pozivaju one koji čekaju da ne odgađaju cijepljenje prvom, ni drugom dozom.

U Hrvatskoj se dosad j s dvije doze cijepilo tek 62 % građana u dobi od 65 i više godina. "Mene šokira da je u Hrvatskoj svega 50 posto osoba iznad 80 godina je cijepljeno. To je stvarno zabrinjavajuće i apeliram prvenstveno na njih da ako nisu da pristupe cijepljenju jer ova infekcija COVID 19 za njih je najopasnija", priča Tatjana Petričević Vidović. voditeljica smjene cijepljenja na Zagrebačkom Velesajmu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali