DR. IVICA LUKŠIĆ

‘JOŠ NE ZNAMO PUNO O KOMPLIKACIJAMA KOJE OSTAJU NAKON BOLESTI’; Šef covid-bolnice: ‘Važno je da se svi uozbiljimo kako bismo preživjeli zimu’

‘U krizu smo kao zdravstveni sustav ušli s puno problema. Naš je zaostao u reorganizaciji i ušao s brojnim problemima otprije. Ministarstvo čini sve da se situacija optimizira. Pojedini će dijelovi sustava biti prenapregnuti’, upozorio je dr. Ivica Lukšić, voditelj covid-bolnice u KB Dubrava

Nakon što je dva dana zaredom broj novozaraženih koronavirusom bio veći od tisuću, a virus ušao u desetak bolnica i domova za starije i nemoćne, postavlja se pitanje postoji li plan za obranu bolnica od proboja virusa. Dr. Ivica Lukšić, voditelj covid-bolnice u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu kazao je da situacija još nije dramatična, da je čitav zdravstveni sustav mobiliziran na vrijeme, ali da je važno da se “svi uozbiljimo kako bismo preživjeli zimu”.

OD IDUĆEG TJEDNA IZVANREDNO STANJE U BOLNICAMA: Dubrava na 60 posto kapaciteta, Zarazna skoro puna, Osijek na 80 posto

‘Ovu krizu možemo iznijeti zajedno kao društvo’

U razgovoru za N1 televiziju, dr. Lukšić istaknuo je važnost društvene, ali i generacijske solidarnosti.

“Mladi su svjesni da je bolest za njih manje opasna, ali oni svojim ponašanjem mogu ugroziti ukućane i starije. Možda su opasnija njihova druženja u obiteljskim okruženjima, nego među vršnjacima.”

Na pitanje imaju li zagrebačke rodilje razlog za brigu, s obzirom na proboj virusa u Kliniku za porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice, rekao je da imaju alternativu, ali da “i ona sutra može biti u problemu jer se stvari dinamično mijenjaju”.

“Ovu krizu možemo iznijeti svi zajedno kao društvo. Važno je sačuvati zdravstveni sustav od ovakvih situacija”, napomenuo je.

‘NEKI ĆE U BOLNICU, NEKI NA KISIK, A NEKI ĆE UMRIJETI’: Plenković otkrio hoće li u Hrvatskoj doći do novog lockdowna

‘Dijelovi zdravstvenog sustava bit će prenapregnuti’

Kazao je da su liječnici i medicinske sestre iscrpljeni.

“Ova kriza ne pogađa sve jednako, neke ustanove, liječnici i medicinske sestre opterećeni su više. Ograničeni su nam ljudski resursi, kao i u svakoj zemlji. U krizu smo kao zdravstveni sustav ušli s puno problema. Naš je zaostao u reorganizaciji i ušao s brojnim problemima otprije. Ministarstvo čini sve da se situacija optimizira. Pojedini će dijelovi sustava biti prenapregnuti”

Još je jednom naglasio kako je važno zdravstveni sustav sačuvati od prodora infekcije, ali i učiniti sve da nitko kome treba zdravstvena skrb ne ostane zakinut, osobito onkološki i kronični bolesnici. Problem je, kaže, što su usporeni preventivni pregledi.

“Zdravstveni resursi su nam ograničeni, ljudi nemamo. Sustav čuvamo za sve građane, ne samo za covid bolesnike. Dio koji nije važan odgađa se za neko drugo vrijeme”, kazao je.

BOLNICE PRED KOLAPSOM, A PLANA NEMA? ‘Do 30. listopada mogli bismo imati 1000 hospitaliziranih, a to sustav više neće moći izdržati’

‘Trebamo se vratiti na početak epidemije’

Lukšić kaže danas znamo više o epidemiji koronavirusa, ali još uvijek ne znamo puno o komplikacijama koje će ostati nakon bolesti.

“Imamo novi virus koji je proteklih sedam mjeseci među nama. Na početku smo imali jasne poruke, građani su vjerovali i bili disciplinirani. Trebamo se vratiti na te pozicije”, rekao je za N1 televiziju.

“Ako ne sačuvamo zdravstveni sustav, ugrožavamo sve naše građane kojima zdravstveni sustav treba”, poručio je Lukšić.

BEROŠ GOVORI JEDNO, A BROJKE NEŠTO SASVIM DRUGO: Bolnice vraćaju anesteziologe iz penzije, kronično ih fali

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr