"ZADIRANJE U PRIVATNO"

PREVARA OD MILIJARDU KUNA? Građani bijesni, razdjelnici završili na Ustavnom sudu

Ugradnja razdjelnika topline opustošila je džepove građana, a mnogi od njih sada su bijesni jer su im računi još veći. Priča nije završena – Ivica Džeba, profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta, prekjučer je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona zbog kojeg su razdjelnike morala ugraditi domaćinstva. Tvrdi da se pravilnikom i Zakonom zadiralo u privatno vlasništvo.

Do kraja prošle godine u zgradama koje imaju više od 70 stanova i koje se griju na toplanu ili imaju vlastitu kotlovnicu morali su biti ugrađeni instrumenti za mjerenje potrošene toplinske energije – razdjelnici ili kalorimetri. U velikoj većini zgrada ugrađivani su pak razdjelnici jer je to bilo jeftinije rješenje u odnosu na kalorimetre. Iako je građanima bilo obećavano da će nakon ugradnje razdjelnika ili kalorimetara imati manje troškove grijanja, mnogi od njih ipak su se neugodno iznenadili jer su njihovi računi za grijanje sad viši nego prije, piše Večernji list.

Zbog razdjelnika je stoga nastala prava pobuna među građanima. No popriličan je broj i onih koji nisu poštovali zakonsku obvezu ugradnje razdjelnika i njima sad prijete kazne od 10.000 do 50.000 kuna.

PREVARA OD MILIJARDU KUNA? Uređaji koje ste morali kupiti su neisplativi, nekorisni i potpuno nepotrebni

Zadiranje u privatno vlasništvo

A o razdjelnicima će odlučivati i Ustavni sud jer je Ivica Džeba, profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta, prekjučer podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o tržištu toplinskom energijom koji propisuje obvezu ugradnje tih instrumenata te Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju.

“Osnova za podnošenje tog zahtjeva jest to da se zakonom i pravilnikom zadire u privatno vlasništvo”, kazao je za Večernji list profesor Džeba dodajući da je taj zahtjev podnio kao građanin.

Skandal u HERA-i

Zanimljivu priču od ugradnju razdjelnika topline, konkretno o ventilima za razdjelnike, objavio je Novi list. Došli su do informacije da je šefovima Hrvatske energetske regulatorne agencije, čija je zadaća nadzirati energetski sektor te na tržištu energije osigurati objektivnost i nepristranost, putovanje u Dansku platila tvrtka Danfoss koja radi ventile za razdjelnike.

U HERA-i su potvrdili da su njihovi predstavnici, zajedno s predstavnicima Ministarstva gospodarstva kao zakonodavca te HEP-Toplinarstva kao subjekta na tržištu, u svibnju 2013. godine boravili u Danskoj. U Ministarstvu gospodarstva su potpuno ignorirali upit riječkog lista.

“Odbijanje je prelazilo granicu pristojnosti”

“Ovo, naravno, nije praksa koju HERA pozdravlja ili provodi, ali ju može prihvatiti u iznimnim slučajevima, kad bi odbijanje prelazilo granicu pristojnosti, stoji u odgovoru HERA-e, agencije nadležne za nadzor tržišta energije, kojoj zakon nalaže objektivnost i nepristranost u radu”, objasnili su neobičnu praksu u Agenciji.

Riječ je o kompaniji čiji se ventili od donošenja Zakona o tržištu toplinske energije – kojim su potrošači centralnog grijanja obavezani na ugradnju razdjelnika topline – također ugrađuju u Hrvatskoj, i koja surađuje s drugom danskom tvrtkom, Brunata, koja proizvodi razdjelnike.

Podsjetimo, Zakon je donesen u srpnju 2013. godine, dva mjeseca nakon posjeta Danskoj, i njime je, osim obaveze ugradnje razdjelnika, “otvoreno” fiktivno tržište toplinskom energijom, na kojem niti jedan potrošač još nije odabrao alternativnog opskrbljivača toplinom, naprosto zato što ih niti nema.

ASTRONOMSKI RAČUNI: Trebalo je građanima reći da razdjelnici ne znače i uštedu

A etički kodeks?

Čak i da posjet regulatora, zakonodavca i HEP-a kao državne kompanije privatnom proizvođaču opreme nije sporan sam po sebi, a jest, HERA ima dovoljno novaca da smještaj svojim zaposlenicima na putu plaća sama. Njen je prihod u 2013. godini iznosio gotovo 30 milijuna kuna, a rashodi su bili oko devet milijuna kuna manji. Na službena su putovanja te godine potrošili gotovo 740 tisuća kuna, a za stručno usavršavanje radnika, uključujući učenje stranih jezika o trošku agencije, 730 tisuća.

I sam Danfoss, provjerio je Novi list, ima vrlo strog korporacijski etički kodeks, koji kaže da je odnos tvrtke prema predstavnicima javnih vlasti pod posebnim povećalom, a svi pokloni koje im tvrtka daruje smiju biti samo simbolične naravi.

U Danskoj razdjelnici nisu obavezni

U HERA-i se dodatno opravdavaju da su u Dansku putovali kako bi upoznali tamošnji sustav najefikasnijeg korištenja toplinske energije u EU. Međutim, u Danskoj razdjelnici nisu zakonska obaveza već opcija za građane koji ih sami žele ugraditi, dok se trošak potrošnje toplinske energije u većini slučajeva ipak obračunava prema kvadraturi stana.

 

 

Povratak na Net.hr