TRBUHOM ZA KRUHOM

JOŠ JEDNA PRIČA HRVATA KOJI JE ODSELIO U IRSKU: ‘Početak je bio težak, ali sada zarađujem 2100 eura’

“Onima koji razmišljaju o dolasku u Irsku mogu savjetovati samo jednu stvar – budite hrabri i uporni, budite vrijedni i ne očekujte da će vam u početku biti lako. Upravo suprotno, bit ćete vjerojatno sami, jako zbunjeni i zabrinuti. No, tisuće nas smo dokazale da se uspjeti može”, kaže Ivan iz Osijeka, jedan od 5500 Hrvata koji su lani iselili u Irsku. Uspjeh ih nije polučilo tek stotinjak.

Prošle su godine u potrazi za boljim životom u Irsku iz Hrvatske otišle 4342 radno sposobne osobe, a u siječnju ove godine otišlo ih je još 396. Pokazuju to podatci o zatraženim i izdanim PPS brojevima (Personal Public Service Number) u Irskoj koje na svojim službenim stranicama objavljuje irski ured za socijalnu zaštitu. Mnogi među njima za sobom su već povukli i obitelji pa se tako brojka iseljenika penje do 5500. Većina ih je iz Slavonije u koju se iz Irske u međuvremenu vartilo tek stotinjak ljudi, piše Glas Slavonije.

Ivan iz Osijeka, koji je u Irsku otišao lani u travnju i nije se vratio, kaže kako se prije putovanja dobro informirao na internetu te da je za to najbolji izvor informacija Facebook. Potom je posudio 12 tisuća kuna i krenuo u život koji mu je trebao osigurati radno mjesto.

Prioritet posao, a ne smještaj

“Dobar smještaj u Irskoj nije lako pronaći te je većini prvi korak boravak u hostelu i spavanje u sobi s desetak nepoznatih osoba. No, prioritet je posao. Da biste ga pronašli, trebaju vam dobre cipele i brdo isprintanih životopisa. Išao sam od vrata do vrata, ulazio sam u restorane, kafiće, hotele… pitao je li poslovođa tamo i predao mu svoj CV uz nekoliko riječi o sebi. Većina ih je vrlo ljubazna. Nakon 13 dana u Corku dobio sam posao pomoćnog radnika u kuhinji i radio za minimalac od 8,5 eura po satu”, priča Ivan koji je nakon nekog vremena pronašao stan koji dijeli s jednim poljskim parom.

Ivan kaže kako su stan plaćali 350 eura po sosbi dok su ukupno režije iznosile 200 eura. Troškovi tjedne kupnje za njih troje tjedno bili su oko 120 eura. Ivanova plaća od 1300 to je mogla podnijeti.

Plaća daleko veća, a Irci vrlo slični nama

“S vremenom sam se preselio u Dublin, pronašao posao za koji me mjesečno plaćaju 2100 eura i ne pada mi na pamet vraćati se u Hrvatsku. Prije dva mjeseca za mnom je došla i moja djevojka koju je već čekao posao u struci. Sretni smo i zadovoljni. Onima koji razmišljaju o dolasku u Irsku mogu savjetovati samo jednu stvar – budite hrabri i uporni, budite vrijedni i ne očekujte da će vam u početku biti lako. Upravo suprotno, bit ćete vjerojatno sami, jako zbunjeni i zabrinuti. No, tisuće nas smo dokazale da se uspjeti može”, kaže Ivan.

OČAJNI OTAC NAŠAO POSAO U IRSKOJ: “Kad nemate djeci ništa dati za jesti, kad im susjedi donesu slatkiše…”

Autorica bloga “Život u Dublinu” Ana-Marija na Facebooku je pojasnila da se za odlazak u Irsku odlučila iz više razloga. Ondje joj je, kaže, plaća veća za više od 245 posto, a i Irci su slični Hrvatima. “Rad uz malo nerada. Da, Irci su nekako slični nama, radimo, volimo neka pravila, ali baš ih ne volimo uvijek, pa malo volimo doći na vrijeme, a malo češće i ne volimo. Volimo spajati blagdane, oni vole spojiti od 19. prosinca do 5. siječnja. Velika većina Iraca koje znam imala je slobodno više od dva tjedna”, napisala je Ana-Marija dodajući da su svi praznici izuzev Božića i Nove Godine u toj zemlji ponedjeljkom.

NAŠIČANINU SVANULO: Stavio ključ u bravu cvjećarnice da bi danas oduševljen radio kao cvjećar u Dublinu

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr