JOŠ JEDNA NAKIĆEVA REFORMA: / Ministarstvo zdravlja mijenja radno vrijeme obiteljskih liječnika, zubara...

Ministarstvo zdravlja krenulo je u reformu primarne zdravstvene zaštite, kako bi osiguralo dežurstva u domovima zdravlja, što je preduvjet za rasterećenje hitnih bolničkih prijama.

21.4.2016.
6:45
PIXSELL, Luka Stanzl

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, trenutačno analiziraju postojeće stanje ugovorenih punktova posebnih dežurstava u državi, a od županija su zatražili prijedlog lokacija tih dežurstava na svojim teritorijima u djelatnosti obiteljske medicine, pedijatrije i dentalne medicine. Ta će dežurstva pratiti i rad laboratorija, a prema prijedlogu Ministarstva, liječnici bi trebali dežurati vikendom i praznicima od osam do 20 sati.

Ništa bez promjene Zakona

U Ministarstvu očekuju kako bi reforma mogla krenuti u prvoj polovini lipnja.

Za to je nužna izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi se obveza dežuranja uvela i liječnicima koncesionarima. Do sada su na to bili obvezni samo zaposlenici domova zdravlja, dok koncesionarima, kao privatnicima, Dom zdravlja nije imao pravo određivati radno vrijeme. Zakonske izmjene Ministarstvo je uputilo u javnu raspravu, koja traje do 13. svibnja.

Liječnici: Prvo opremite ambulante

U Koordinaciji obiteljske medicine (KoHOM) nisu u potpunosti zadovoljni, i to posebice rokovima koje je Ministarstvo postavilo. Prema njihovu mišljenju, s pojačanim dežurstvima u primarnoj zaštiti ne bi trebalo krenuti prije rujna jer je lipanj, objašnjavaju, prekratak rok za ispunjavanje svih nužnih preduvjeta.

Među ostalim, traže osiguranje od profesionalne i opće odgovornosti za djelatnike na dežurstvu, opremanje ambulanti za dežurstva, te točno definiranje stanja koja se zbrinjavaju u posebnim dežurstvima, kao i definiranje onih stanja koja nisu akutna i za koja se pacijentu, ako baš inzistira da bude obrađen, usluga može naplatiti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali