Jos jedna lista srama vazna za gradane bit ce objavljena tek od srpnja

Iako je ministar rada i mirovinskog sustava jos sredinom ozujka najavio kako ce najkasnije do pocetka svibnja na mreznim stranicama ministarstva objaviti popis poslodavaca koji ne isplacuju placu, na to ce se jos malo pricekati.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavljivat ce podatke koji su uskladeni s nalazima Porezne uprave koja i proizlaze iz JOPPD obrazca, jedinstvenog obrasca o primicima i obveznim doprinosima i porezima, koji se primjenjuju od ove godine.

Vec kada je informacija o objavi poslodavaca koji ne isplacuju place na mreznim stranicama ministarstva rada objavljena, bilo je jasno da to ministarstvo ne moze provesti, odnosno da podaci koji bi se dobili iz inspekcijskih nadzora ne bi bili cjeloviti. Za siru sliku je naime zaduzena Porezna uprava, koja je izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak dobila mogucnost javne objave poslodavaca koji ne isplacuju place, pise Novi list.

Nista prije srpnja

Kako se JOPPD obrazac, koji bi trebao dati cjelovitiju sliku o svim isplatama, primjenjuje od pocetka godine ne moze se ocekivati da ce nova ‘lista srama’ s poslodavcima koji ne isplacuju place biti objavljena prije srpnja. Na toj bi se listi nalazili porezni obveznici, odnosno poslodavci koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od pola godine na propisanim izvjescima iskazali samo obracun doprinosa.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Lista-srama-poslodavaca-koji-ne-isplacuju-place-najranije-od-srpnja

Povratak na Net.hr