banner

Još jedan hrvatski proizvod dobiva oznaku izvornosti

Nakon trogodišnjih ispitivanja, brački sir na najboljemu je putu da dobije oznaku izvornosti. Cjelokupni postupak, koji se privodi kraju, vodio je Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. U taj projekt, koji je brački sir definirao kao prepoznatljivi hrvatski proizvod, uloženo je 380.000 kuna.

Novac su osigurali Splitsko-dalmatinska županija, Udruga uzgajivača domaćih životinja ‘Vidova gora’ i sve bračke jedinice lokalne samouprave.

”Brački sir pravit će se od mlijeka ovce pramenke i trebat će imati kemijske parametre i fizičke karakteristike kakve je imao kroz povijest, a koje su ga učinile iznimno kvalitetnim, cijenjenim i traženim. Čitav proces odvijat će se jedino na otoku Braču”, pojasnio je za Slobodnu Dalmaciju Joško Matas, županijski voditelj Pododsjeka za poljoprivredu.

Kilogram sira od 170 do 200 kuna

Sada je gotovo nemoguće kupiti brački sir jer se, u pravilu, sve količine rasprodaju do konca kalendarske godine, i to po cijeni od 170 do 200 kuna za kilogram. To je i razlog zašto te bračke delicije nema u prodavaonicama i trgovačkim centrima, a rijetko se može naći i u restoranima izvan otoka.

Povratak na Net.hr