JOŠ ĆEMO DUGO POMICATI SAT: / Sve je bilo pred ukidanjem, a onda - obrat, iz Ministarstva objasnili što se dogodilo

Pomicanjem sata za jedan sat unaprijed, u noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena

27.3.2021.
13:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ljetno računanje vremena u 2021. godini počinje 28. ožujka u 2 sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo Republike Hrvatske (DZMRH).

Prelaskom na ljetno računanje vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima. U EU rasprava o ukidanju procedure pomicanja sata traje već niz godina, no još uvijek se ne zna kada će se to stvarno i dogoditi.

Nije zadnje pomicanje sata

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izjavili su za 24sata da ovo nije zadnje pomicanje sata, jer propis Europske unije kojim se planiralo ukidanje takve prakse nikad nije donesen, nije ni izgledno da će biti donesen u doglednom razdoblju.

Ističu da je Komisija u rujnu 2018. godine predstavila prijedlog nove Direktive kojim predviđa trajno ukidanje pomicanja sata uvjetovanog izmjenom godišnjih razdoblja istovremeno u svim državama članicama tako da članice odluče hoće li trajno zadržati zimsko ili ljetno računanje vremena.

Postavlja se pitanje i kako uskladiti te odluke da bi se zaštitilo funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU. Iz Ministastva kažu da je u Vijeću postalo jasno da će biti teško postići dogovor oko ujednačavanja standardnog vremena među susjednim državama, a situaciju je otežala činjenica da EK nije popratila izradu prijedloga standardnom procjenom učinka.

"Nakon što je Pravna služba Vijeća analizirala prijedlog i utvrdila da se bez izrađene procjene učinka ne može reći da je Komisija dokazala da je pri izradi prijedloga poštovala jedno od glavnih načela za donošenje europskih propisa, načelo proporcionalnosti, blokirajući broj država članica odbija raditi na prijedlogu dok Komisija ne izradi istu", rekli su iz Ministarstva te dodali da su tada zamrznuli rad na Direktivi i nikad ga nisu nastavili te zaključuju da ova institucija navedeni prijedlog više ne vidi kao jedan od prioriteta.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali