DRŽAVA 'ČASTI' / 120.000 Hrvata dobiva besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, evo kada i tko...

Taj će izdatak koštati državni proračun oko 100 milijuna kuna godišnje, a ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se time određuje primjereniji cenzus za socijalno najosjetljivije

22.10.2021.
14:05
Dubravka Petric/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Biračima Silvana Hrelje, jedinog saborskog zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika, već se isplatio njegov sporazum s Vladom, pa će tako od 1. prosinca 120 tisuća građana, a uglavnom je riječ o umirovljenicima, dobiti policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret države, piše Novi list.

U četvrtak je Vlada prihvatila Hreljin prijedlog izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju po kojem se podiže prihodovni cenzus na osnovi kojeg građani ostvaruju pravo na to da im država plaća dopunsko zdravstveno osiguranje. Od sada će taj cenzus po članu kućanstva biti 2000 kuna, a za samca 2500 kuna.

Primjereniji cenzus za socijalno najosjetljivije

Rast je to u obje kategorije za više od 400 kuna, odnosno za 25 posto u odnosu na sadašnji cenzus. To će državni proračun godišnje koštati oko 100 milijuna kuna. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se time određuje primjereniji cenzus za socijalno najosjetljivije.

Novi list piše kako je Hreljina podrška Vladi već rezultirala i time da će se najavljena intervencija u području obiteljskih mirovina, koju je Vlada ugradila i u nacionalni plan oporavka i otpornosti, dogoditi dvije godine ranije nego što je prvotno bilo zamišljeno, a trebalo bi donijeti 10-postotni rast mirovina za više od 200 tisuća umirovljenika od 2023. godine.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali