JNA / u Hrvatskoj tajno odlagala nuklearni otpad?

28.4.2010.
14:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako je na suđenju u Beogradu rekao Jocić, zvani Joca Amsterdam, na području te županije jugoslavenske vlasti su 1989. i 1990. godine izgradile tajnu lokaciju odlagališta nuklearnog otpada. Jocić tvrdi da je bio uključen u državni biznis između SFR Jugoslavije i Nizozemske, koje su imale tajni dogovor o izvozu nuklearnog otpada u jedno mjesto blizu Zagreba, većinski naseljeno Srbima.

Kako piše Jutarnji list, neki se stariji Siščani prisjećaju kako se krajem 80-ih godina vodila žustra rasprava na području tadašnje Zajednice općina Sisak, o lokaciji za odlagalište nuklearnog otpada koji Hrvatska mora uzeti iz nuklearke Krško prema dogovoru sa Slovenijom.

Jedan od vodećih hrvatskih ekoloških stručnjaka, Siščanin dr. Viktor Simončić, prisjeća se da je izvršen odabir četiriju potencijalnih lokacije u cijeloj Hrvatskoj, od koje su dvije bile na području Sisačko-moslavačke županije: Trgovska i Moslavačka gora. No, zbog političkih utjecaja i lobiranja nije odabrana niti jedna lokacija, pa Hrvatska danas nema službenu lokaciju za odlaganje nuklearnog otpada.

Našli dvije bačve nepoznatog otpada

"Sjećam se, međutim, zbivanja iz početka devedesetih i najave 'mitinga istine' na području Gvozda zbog tvrdnji u srbijanskom tisku kako je Hrvatska izgradila nuklearno odlagalište u mjestu Blatuša kod Gvozda, na gliništu ciglane", kaže Simončić. Zanimljivo je da je upravo Blatuša danas glavni kandidat za županijski centar za zbrinjavanje otpada.

"Beogradski tisak tada je tvrdio da su Hrvati namjerno izgradili nuklearno odlagalište na području većinski naseljenom Srbima, kako bi ozračili i potrovali srpsko stanovništvo. Mi iz Ministarstva zaštite okoliša smo izašli na teren, pet, šest dana istraživali to područje i doista smo pronašli pod brdom otpadne gline dvije bačve nepoznatog porijekla i sadržaja koji nije bio nuklearni otpad", ispričao je Simončić.

Međutim, on odgovorno tvrdi da u Hrvatskoj nema tajne lokacije nuklearnog otpada koji su gradile civilne vlasti, a je li nešto u tajnosti izgradila JNA, to ne može reći.

Vojska je betonirala i u bivšim rudnicima

Jedna od službenih lokacija za odlagalište nuklearnog otpada bila je i Trgovska gora nedaleko od Dvora. Stanovnici toga područja kažu da je JNA par godina prije rata nešto kopala i betonirala na području napuštenih rudnika kod sela Majdan na Trgovskoj gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Taj podatak za Jutarnji je potvrdio i Danijel Pavlić, ekološki aktivist iz Hrvatske Kostajnice, koji je s grupom istomišljenika godinama organizirao akcije protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

"Nas je jedan stanovnik Majdana odveo do bivših rudnika gdje je, prema njemu, vojska nešto radila, betonirala. Tvrdio je da su danima išli puni kamioni prema rudnicima i prazni se vraćali. No, prošlo je puno vremena i nismo uspjeli vidjeti nikakve tragove betona, nego hrpe zemlje kod otvora bivših rudnika", rekao je Pavlić.

Prethodni članci:

arti-201004130074006 arti-201002230012006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali