POČETAK DRUGE FAZE

JESU LI SVI DOŠLI PO SVOJU DOZU? ‘Nitko nije odbio AstraZenecu’; Liječnica otkriva kad će početi masovno cijepljenje na Velesajmu

Danas je počelo cijepljenje starije populacije i kroničnih bolesnika u Zagrebu, a ravnateljica Doma zdravlja Centar zadovoljna je prvim danom. ‘Prošlo je sve odlično i prema odazivu, nije bilo odustajanja’, govorila je i kada će cijepljenje biti moguće na Velesajmu

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 108 tisuća ljudi, a njih tek 58 tisuća primilo je obje doze cjepiva. Danas je počela druga faza cijepljenja u Domu zdravlja Centar, a ravnateljica tog Doma zdravlja, Antonija Balenović gostovala je u RTL-u Danas gdje je govorila o prvom danu cijepljenja te jesu li svi građani došli po svoju dozu.

“Prošlo je sve odlično, zapravo jako dobro, nije bilo nikakvih problema niti nuspojava, pacijenti su zapravo bili jako zadovoljni i jako disciplinirani i prošlo je zbilja sve prema odazivu, nije bilo odustajanja”, rekla je Balenović za RTL.

DANAS KREĆE MASOVNO CIJEPLJENJE U ZAGREBU: Prvi na redu su stariji od 65 i kronični bolesnici

‘Nitko se nije odbio cijepiti AstraZenecom’

Također, rekla je da se nitko od građana nije odbio cijepiti cjepivom AstraZenece te da nije bilo potrebno zvati nikoga s ‘back up’ liste. “Pacijenti su svi upoznati da je počelo cijepljenje AstraZenecom tako da nije bilo takvih problema. Kada stiže Moderna? I mi čekamo taj podatak, ali spremni smo i na to”, rekla je. Dodala je kako je lista za cijepljenje uvijek spremna ukoliko netko odustane od cijepljenja. “Ta lista je zapravo lista liječnika koji rade po tim punktovima na cijepljenju zato što svaka ordinacija ima više stotina pacijenata i prvih 100-200, to jesu stariji s komorbiditetima tako da, pošto je sada ovaj broj po 30 po ordinaciji, gotovo da svaka ordinacija već ima sad taj rezervni popis pacijenata tako da to uopće nije problem”.

Govoreći o sutrašnjim planocima, Balenović je rekla da se krenulo na tri lokacije koje su ujedno i najveće. “Na njima će se cijepiti preko tisuću pacijenata tijekom ovih sljedećih četiri dana i danas je bilo malo uhodavanje s obzirom da se isprobavala malo i dinamika, da se i kolege nekako uvježbaju timski. Od sutra zapravo počinju sve lokacije Grada Zagreba kojih ima 18, tako da će se na svih 18 lokacija provoditi cijepljenje s ovih prvih 12 tisuća doza AstraZeneca”, rekla je.

POČELO CIJEPLJENJE STARIJE POPULACIJE U ZAGREBU: Ako se netko ne pojavi iako je naručen, postoji i rezervna lista

Prvenstveno cijepljenje starijih osoba

Upitana mogu li liječnici koji imaju više cjepiva, a među pacijentima nemaju starijih osoba i onih s kroničnim bolestima cijepiti nekoga iz treće faze, Balenović je rekla kako će takvih situacija vjerojatno biti već za tjedan ili dva, no ističe kako su u ovom trenutku na listama pretežito pacijenti starije životne dobi i oni koji su se prethodno zabilježili. “Ovi mlađi se tek sada predbilježavaju tako da će se i te liste širiti, ali vjerujem da je jako bitan podatak taj komorbiditet, ili neka posebna izloženost. Vjerujem da neće biti problem cijepiti i nekog mlađeg”, poručila je Balenović.

Za Velesajam nekoliko uvjeta

Balenović je govorila i o cijepljenju zainteresiranih 85 tisuća ljudi. “Cijepljenje na Velesajmu će krenuti kada količina cjepiva bude tolika da je to poželjno za organizirati i vjerojatno kada budu mlađe i zdravije skupine kada se ne očekuju neke posebne reakcije. U ovom trenutku vjerujemo da je najpoželjnije ovako u domovima zdravlja i u ordinacijama pogotovo kad se radi o osjetljivim skupinama”, zaključila je ravnateljica Doma zdravlja Centar.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr