Jesu li špije već počele 'uhoditi' prepaid korisnike?

25.2.2010.
18:10

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost od Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost zatražio je izvanredno izvješće o tome je li tijekom predsjedničke kampanje bilo zloporaba sigurnosnih podataka na štetu pojedinih predsjedničkih kandidata.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić je, nakon zatvorenog dijela sjednice, novinare izvijestio kako Odbor ima saznanja da je Vijeće za nacionalnu sigurnost, na sjednici na kojoj su bili i tadašnji predsjednik države Stjepan Mesić te premijerka Jadranka Kosor, raspravljalo o navodnom djelovanju tzv. paraobavještajnog podzemlja za vrijeme predizborne kampanje.

Odbor je stoga, dodao je, od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražio izvješće o tome je li tijekom kampanje "bilo udara obavještajnog podzemlja", odnosno zlouporaba sigurnosnih informacija.

Ostojić je naglasio kako spomenuto izvješće očekuje već za iduću sjednicu Odbora, ocjenivši da sigurnosni sustav putem svog redovnog nadzora lako može utvrditi je li bilo kakvih zloporaba.

Izvijestio je i da je odluci Odbora da zatraži navedeno izvješće prethodila žustra rasprava o tome je li Operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija (OTC), odnosno njegov ravnatelj Dinko Majić, imao pravo sudovima uputiti naputak kako će postupati s informacijama o prepaid korisnicima.

Ostojić kaže da su se članovi Odbora u raspravi razilazili u mišljenjima - jedni su stava da OTC nema nadležnost upućivati sudove na koji će se način držati važećih propisa vezanih uz evidenciju prepaid korisnika te da je riječ o nedopustivom miješanju u sudsku vlast, dok drugi smatraju kako je OTC samo radio svoj posao.

Kazao je da je ravnatelj Majić članove Odbora izvijestio kako nije riječ o nikakvoj zakonodavnoj inicijativi, već da je Vladin Savjet za koordinaciju sigurnosnih službi od OTC-a samo zatražio implementaciju važećih propisa, i to u cilju snaženja borbe protiv organiziranog kriminala.

Istaknuo je da evidentiranje korisnika prepaida, po nalogu Vladina Savjeta, "egzistira" još od rujna prošle godine.

Upitan koji njegov stav, je li OTC postupio u skladu sa svojim ovlastima ili ih je prekoračio, Ostojić je odgovorio da, dok Odbor ne donese zaključke po tom pitanju, ne želi iznositi osobni stav.

Ustvrdio je, ipak, da nitko nema pravo koristiti svoju funkciju da daje upute nekome za koga nije nadležan, te dodao kako je stav Odbora da će se pri donošenju zaključaka držati slova zakona.

Ostojić je najavio da će Odbor razmotriti iskustva europskih država u pogledu raspolaganja podacima o prepaid korisnicima, odnosno na koji način štite prava građana.

Prethodni članci:

arti-201002250443006

arti-201002230305006

arti-201002240115006

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali