JESU LI SINDIKATI POČINILI GREŠKU U KORACIMA? Bivši ministar obrazovanja: / 'Bolje bi im bilo da su prihvatili ovo rješenje...'

Fuchs o sporazumu Vlade i sindikata: 'Mislim da su jednako zadovoljni i nezadovoljni i jedni i drugi. Stvar je završila kompromisom'

3.12.2019.
19:27
N1
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u razgovoru za N1 komentirao je dogovor Vlade i sindikata za koji misli da je dobar za sve strane. "Mislim da su jednako zadovoljni i nezadovoljni i jedni i drugi. Stvar je završila kompromisom. Djeca su nam bila izvan škole i potrebno je bilo da krenu u školu. Moglo je puno ranije završiti, u jednoj laganijoj pregovaračkoj atmosferi od prije par tjedana trebalo je dogovoriti jednako takvo povećavanje, ne možda koeficijenata. Da se iznos isplatio kroz dodatke bilo bi povoljnije rješenje za sve sudionike."

Prema njegovu mišljenju sindikatima bi bilo bolje da su prihvatili povećanje dodataka na plaću a ne povećanje koeficijenata. "Fokus je bio koeficijent 6,11. Samo to i ništa više. Koeficijent teoretski vrijedi od sjednice Vlade do sjednice Vlade, zato kažem da bi ono bilo povoljnije rješenje. To je akt kojeg Vlada samostalno donosi i u kojem nema sindikalnog pregovaranja, dok za kolektivne ugovore imate sindikalne partnere koji se dogovaraju o svim stavkama", objasnio je.

Kao dokaz tome podsjetio je na Vladu bivšeg premijera Zorana Milanovića koja je na sjednici odlukom skinula koeficijente učiteljima bez pregovaranja sa sindikatima. "To Vlada može u svakom trenutku i postoji bojazan da bi buduća Vlada mogla to vratiti natrag."

Velike nelogičnosti

Fuch također smatra da postoji nered u koeficijentima te kaže kako nitko nije potpuno zadovoljan jer postoje velike nelogičnosti koeficijenata državnih i javnih službi, pa čak i ljudi koji rade na istim mjestima, ali u drugim službama, imaju različite koeficijente.

"Obje strane su u konačnici morale popustiti da bi se dobio dogovor. Premijer i ministar financija uspjeli su iznaći rješenje da se ne zadire u stabilnost fiskalne politike i državnih financija, da se očuva kreditni rejting i da se ne ide u dodatna zaduženja.

Bila je povoljnija varijanta prihvatiti da se isti iznos novca isplati kroz dodatke što bi postalo dio kolektivnog ugovora. Ako to neka buduća Vlada ne bi ispoštovala, to je utuživo. Kad je u pitanju koeficijent, ne možete tužiti Vladu ako ga se ne isplati. No, to se neće dogoditi", smatra Fuchs.

O štrajku nenastavnog osoblja

Upitan jesu li sindikati tražili da se povećanje odnosi i na nenastavno osoblje, odgovorio je kako on nije izravno pregovara. "Zahtjev je išao prema učiteljima, ali vjerojatno su oni percipirali kako to podrazumijeva svih. Sindikati su htjeli da se izjednače plaće za nenastavno osoblje, ali razumiju problem i tu je učinjem ustupak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vezano za štrajk kojeg je najavio Sindikata administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima ATOS, Fuchs kaže za N1: "Ovo je bilo rješavanje problema u sustavu znanosti i obrazovanja. Taknite jedan koeficijent i potaknut ćete masu problema u ostalim područjima. Vjerujem da će svi zahtjevi biti uzeti u obzir, a problem će se razrješiti kroz povjerenstvo koje će se time baviti na razini države."

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali