Cijene nekretnina u Zagrebu, bez obzira radi li se o kupnji ili najmu, rastu unatoč potresu i pandemiji, pa tako vlastiti dom umjesto ljudskog prava postaje sve manje priuštiva kategorija, zbog čega je Net.hr upitao vodeće kandidate za zagrebačkog gradonačelnika što misle o trenutnim cijenama i kakve će stambene politike provoditi, ako postanu gradonačelnici

Zagreb je najveći grad Hrvatske s nešto više od 800.000 stanovnika. No, dio njih muku muči u potrazi za podstanarskim ili vlastitim smještajem. Iako su kamate na stambene kredite niske, ne pomažu im visoke cijene stanova, od kojih su mnogi prenamijenjeni za kratkoročni najam ili oštećeni u potresu, zbog čega je njihova ponuda na tržištu manja.

Posezanje duboko u džep

Cijene nekretnina se u metropoli kreću u prosjeku oko 2000 eura po četvornom metru, no povećani zahtjevi za novogradnjom često znače da će potencijalni kupci morati zavući ruku još dublje u džep. Niti najam nije puno isplativiji, naročito mladima, koji su tek na početku svojih radnih odnosa i često imaju nestabilne financije, daleke od prosječne zagrebačke plaće, koja je za hrvatske pojmove visoka. Naime, dobro uređen stan solidne kvadrature teško je pronaći za manje od 300 eura mjesečno, ne računajući režijske troškove.

Net.hr je svojom serijom članaka “Nemoguća misija: Prva nekretnina” istražio s kojim se sve problemima susreću mladi u Zagrebu pri kupnji ili unajmljivanju stanova.

Modeli Jelene Pavičić Vukičević

Iako, u okviru gradskih socijalnih programa, postoje i mjere stambenog zbrinjavanja, pred skorašnje lokalne izbore, kandidati za gradonačelnika nisu puno govorili o ovoj temi. Pravo na vlastiti dom jedno je od osnovnih ljudskih prava, zajamčeno Poveljom UN-a o ljudskim pravima, Ustavom RH te brojnim zakonima i propisima.

Stoga je Net.hr upitao vodeće kandidate za zagrebačkog gradonačelnika što misle o cijenama nekretnina u Zagrebu i kakvu će stambenu politiku voditi ako im građani pruže povjerenje u sljedeće četiri godine. Nakon što smo objavili što o ovoj temi misle Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro, donosimo odgovore kandidatkinje BM365 - Stranke rada i solidarnosti, Jelene Pavičić Vukičević.

  • Iako je standard u Zagrebu veći, cijene su visoke, pa mladi često žive s roditeljima
  • Nastavlja se gradnja novih stambenih naselja po uzoru na Podbrežje i Novi Jelkovec
  • Cilj je pružiti prihvatljivu cijenu najma i kupnju po povoljnim uvjetima

Mislite li da su cijene najma nekretnina, kao i cijene po četvornom metru za kupnju nekretnine u Zagrebu previsoke?

Iako Grad Zagreb ima daleko veći standard od ostatka Hrvatske i prosječnu neto plaću od 8069 kuna, svejedno su i cijene najma i kupovne cijene u urbanim sredinama prilično visoke, pogotovo za mlađe osobe koje su na početku svoje karijere i mlade obitelji koje rješavaju neka ključna egzistencijalna pitanja. To su često razlozi radi kojih veliki dio njih ostaje živjeti sa svojim roditeljima. U Zagrebu su cijene nekretnina u novogradnji porasle, što je i bilo za očekivati s obzirom na povećanu potražnju radi velikog broja u potresu oštećenih objekata.

Kakav model stambene politike planirate provesti u Zagrebu ako pobijedite na izborima?

Grad Zagreb je do sada već napravio jako puno u rješavanju ovog problema. Izgradili smo stambena naselja u Podbrežju i Novom Jelkovcu, koji su po povoljnim uvjetima prodani ili dani u javni najam. U Podbrežju su tako već izgrađene četiri od jedanaest planiranih građevina, te se gradnja nastavlja. Trenutno je u završnoj fazi projektiranje građevine sa 288 novih stanova za što se iščekuje ishođenje građevinske dozvole koncem ljeta ove godine. Po završetku cijelog projekta to će biti moderno stambeno naselje, sa 1800 stanova, školom, vrtićem i ostalim javnim sadržajima koji su nužni za kvalitetan život u kvartu.

Odličan primjer dobre javne stambene politike je i projekt u Novom Jelkovcu gdje smo omogućili brojnim mladim obiteljima da riješe stambeno pitanje po povoljnim uvjetima. Ono što je važno istaknuti da Grad Zagreb ne gradi samo stambene sadržaje nego cijelo naselje planira sa svim potrebnim javnim sadržajima, pa smo tako u Jelkovcu osim stanova izgradili osnovnu i srednju školu, dva dječja vrtića, javni zatvoreni bazen, knjižnicu, zdravstvenu stanicu, veliki broj poslovnih prostora, vanjske sportske terene, javnu garažu, vanjska parkirana mjesta, a u pripremi je izgradnja crkve i tržnice. Cijelo naselje dobro smo povezali javnim gradskim prijevozom.

Ovakvu stambenu politiku nastavit ćemo i dalje, u pripremi je projekt izgradnje stambenih zgrada u Sv. Klari, zajedno sa javnim sadržajima. Cilj nam je da pružimo mogućnost građanima da riješe svoje stambeno pitanje uz prihvatljivu cijenu najma i kupnju po povoljnim uvjetima te na taj način održimo visoki standard kvalitete življenja u gradu Zagrebu.

Ako pobijedite na lokalnim izborima, hoće li Vaše stambene politike dovesti do smanjenja cijena najma i kupnje stanova u Zagrebu?

I dalje ćemo razvijati projekte izgradnje novih stambenih naselja kako smo to i do sada radili na primjeru Jelkovca te njima komplementarne mjere koje će u konačnici građanima omogućite da brže i lakše riješe svoje stambeno pitanje. Pored izgradnje stanova koji bi se ciljanim skupinama građana dali u najam ili prodali po povoljnim uvjetima, razvili smo i mjere za subvenciju najma i kamate na stambene kredite te mogućnost otkupa stana po cijeni umanjenoj za uplaćenu najamninu, a sve kako bi ciljanim skupinama omogućili trajno stambeno zbrinjavanje. Mjere koje imamo svakako ćemo zadržati i poboljšati, osluškujući potrebe korisnika.

Stambena politika nije otok za sebe već je povezana s nizom drugih politika. Potrebno je pažljivo izbalansirati sve mjere kako bi u konačnici građani mogli živjeti i raditi u poticajnom okruženju. Važno je istaknuti činjenicu da Grad Zagreb ima najrazvijeniju socijalnu politiku koja izravno utječe i na pitanje vezano za stambeno zbrinjavanje. Svojim građanima smo nizom mjera, kao što su niske cijene vrtića, besplatne školske knjige, mjera za majke odgajateljice, mjere za zapošljavanje, besplatan priključak na komunalne vodne građevine, niska cijena javnog prijevoza i dr., omogućili osjetno viši životni standard nego što imaju građani u ostatku Republike Hrvatske. S time smo pomogli velikom broju građana da umanje troškove života. U cilju podizanja kvalitete života naših građana, Grad Zagreb će i dalje djelovati na sustavnom unaprjeđenju usluga i njihovoj kontinuiranoj prilagodbi potrebama građana.