JESTE LI SE PRIPREMILI? / Vozači, oprez! Od danas vam prijeti kazna od 700 kuna

Image

Od danas do 15. travnja na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj obvezna je zimska oprema za sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

15.11.2016.
11:07
Play logo

Kako navode iz MUP-a, tko se bude oglušio na članak 193. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, bit će novčano kažnjen u iznosu od 700 do 15.000 kuna za vlasnike tvrtki i obrta. Uz to, vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Ovo se odnosi na većinu cesta u kontinentalnoj Hrvatskoj, a cijeli popis možete vidjeti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimska oprema

Kako ne bi došlo do pogrešnog tumačenja zakona, iz MUP-a detaljno objašnjavaju Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici sa čavlima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dopušta ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila.

Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd) i marki/tipu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Bez zimske opreme isključenje i novčana kazna

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po toj naredbi, policijski službenik isključit će vozilo iz prometa. Isključenje vozila iz prometa traje sve dok se ne otklone razlozi zbog kojih je vozilo isključeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti sa ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tijek prometa (parkiralište, ugibalište i sl.), a najkasnije u roku od 12 sati vozač je dužan ukloniti isključeno vozilo s ugibališta i sličnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, od 30. listopada 2016. godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju zimskog računanja vremena. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Vozači koji prekrše navedene odredbe kaznit će se sa 300 kuna.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo