'Ulje kanabisa me spasilo, a sada moram na sud'

'Ekstrakt kanabisa meni zaista ne samo pomaže, nego eto, daje mi mogućnost da živim kao normalno ljudsko biće i da se tako odnosim prema sebi i drugima.

3.11.2014.
6:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Riječanin Huanito Luksetić otvorio je pitanje legalizacije marihuane u Hrvatskoj. Ulje marihuane, kaže, promijenilo mu je život. Prije je jedva hodao, slabo vidio, motoriku ruku gotovo nije imao, piše Dnevnik Nove TV.

Tvrdi da nikome nije ništa prodao

'Ekstrakt kanabisa meni zaista ne samo pomaže, nego eto, daje mi mogućnost da živim kao normalno ljudsko biće i da se tako odnosim prema sebi i drugima. To je moje zdravlje, ja sam to radio za svoje potrebe i nisam ni jedan mikrogram prodao svojeg lijeka nikome', kaže Huanito.

Apsurdno je da im je lijek nadohvat ruke, a ne smiju ga koristiti

Podsjetimo kod njega je policija pronašla 22 kilograma kanabisa, a tolika količina podliježe kaznenom progonu. Baš zbog toga kažu i iz udruge oboljelih od multiple skleroze nešto se mora pod hitno promijeniti. Uz jamčevinu je pušten te najavljuje borbu za svoje zdravlje i legalizaciju toga ulja.

"Znamo da i drugima oboljelima od multiple skleroze pomaže i zapravo je potpuno apsurdno da ljudi koji imaju lijek nadohvat ruke ne smiju ga koristit", kaže Diana Ivanišević, tajnica društva MS Primorsko-goranske županije.

Jedan od najvećih svjetskih zagovornika legalizacije marihuane Rick Simpson i sam se, kaže, izliječio uljem. Njegovu je metodu koristio i Huanito. Mnoge su zemlje već legalizirale marihuanu za medicinsku upotrebu.

Dozvola za korištenje kanabisa u medicinske svrhe je prije svega političko pitanje i o njemu ne može odlučivati Ministarstvo zdravlja. Dok se to pitanje sustavno ne riješi ostat će baš kao sada - u kategoriji javne tajne.

Mnogi ga traže na crnom tržištu

Taj pripravak, kaže Huanito, oboljeli nabavljaju na crnome tržištu, nije jeftin, katkada upitne kvalitete. Zato ga je on proizvodio sam. 'Ja nemam financija niti sam imao u tom trenutku da bi si to priuštio da bi si kupovao na crnom tržištu, a na crnom tržištu nema ni te potrebne kvalitete', kaže Huanito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali