SREĆA U NESREĆI

JEDNI OD RIJETKIH KOJI SU U NEČEMU U PLUSU: Ova hrvatska županija i dalje bilježi porast broja domaćih turista

Hrvatska je u srpnju zabilježila tek 51% dolazaka i 57% noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine, a slična je situacija i po županijama

I turistički srpanj, iako je došao prije porasta broja oboljelih od koronavirusa, imao je vrlo loše rezultat, možda veće od onih koje smo očekivali tijekom karantene, ali i dalje preslabe za državu u kojoj turizam ima (pre)velik udio u sveukupnom gospodarstvu. Hrvatska je tako u srpnju zabilježila tek 51% dolazaka i 57% noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine, a slična je situacija i po županijama, javlja KAportal.

U Karlovačkoj županiji, zbog dodatno smanjenog broja stranih gostiju te su brojke još niže, ali i dalje je pozitivna situacija s domaćim gostima. Naime, ukupno je Karlovačku županiju posjetilo 28.397 turista (40,6% u odnosu na godinu prije), koji su ostvarili 50.249 noćenja (41,7% u odnosu na srpanj prošle godine), no pogled na ljestvicu pokazuje da je Karlovačka županija jedna od rijetkih koje su u nečemu u plusu – naime, domaći turisti i dalje su nastavili birati kraća putovanja u ovakvoj situaciji, od čega su Karlovac i okolica imali koristi.

‘POTONULO DO DNA’; U metropoli turista nema ni za lijek: ‘Nema buseva, nema Japanaca, Korejaca, grupa, ma nema nikoga’

SEZONA JE BILA IZNENAĐUJUĆE DOBRA; Objavili su koliko smo imali turista i koliko su noćili: ‘Predviđao se pad od 70 posto, ali ipak je drugačije’

Porast broja domaćih turista

Broj domaćih turista i noćenja tako je čak porastao unatoč koroni pa je bilo (ne računajući također brojne jednodnevne izlete već samo turiste koji su ostvarili i noćenja) 3517 domaćih turista koji su ostvarili 6883 noćenja – to je 13% turističkih dolazaka i 7% noćenja više nego što je ostvareno u srpnju 2019. godine.

Kao i u lipnju, time se može pohvaliti i Ličko-senjska županija, a u srpnju je znatno (za dvadesetak posto) porastao i broj domaćih gostiju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – vjerojatno su mnogi željeli iskoristiti vrijeme bez uobičajenih gužvi jer stranih turista je u Dubrovniku bilo samo 30% u odnosu na 2019. godinu.

IPAK JE BILO PRITISAKA NA CIJENE: Hoteli su ostvarili 44 posto lanjskih noćenja, ali prihodi su puno niži od toga…

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr