ODLIČNA IDEJA

JEDINSTVEN PROJEKT: Na Jadranu se gradi prava morska laguna – sezona kupanja trajat će pola godine!

U Vodicama se trenutačno uređuje najmaštovitije osmišljena hrvatska plaža, u kojoj će more biti deset stupnjeva toplije nego inače, piše dnevnik.hr. Izgradnjom umjetne lagune, lukobrana i bazena s morskom vodom produljit će se i kupališna sezona, koja bi mogla trajati od proljeća do kasne jeseni.

Gradilište na kojem se trenutačno nalaze kamioni i bageri trebalo bi za četiri mjeseca biti dovršena neobična plaža. Radi se o najvećoj ovogodišnjoj investiciji u Vodicama. Uređenje plaže vrijedno je čak devet milijuna kuna, od čega je milijun osiguralo Ministarstvo turizma.

‘Tu je riječ o radovima kojima bi se napravila jedna laguna, bazeni u kojima bi morska voda bila i do 10 stupnjeva toplija nego što je to u okolnom moru’, rekla je gradonačelnica Vodica Branka Juričev.

Brže i dugotrajnije zagrijavanje morske vode

Plaža Vruje dobit će tri lukobrana s bazenima. Umjetna će laguna biti zatvorena, a more plitko, zbog čega će sunce brže i dugotrajnije zagrijavati morsku vodu.

Vodičani podupiru projekt.

‘Mi samo živimo od toga turizma, tako da je sve što se napravi za turizam, to je sve dobro’, rekao je Zoran Srdarev.

Njegova sugrađanka dodaje: ‘Djeca nemaju baš prikladno mjesto za kupanje pa će to biti jedno izvanredno okruženje’, rekla je Irma Jakovljević.

Domaći se vesele jer će moći uživati u produljenoj sezoni, kada turisti napuste vodičke plaže.

Sezona kupanja trajat će barem pola godine

Uz ugodne temperature zraka sezona kupanja mogla bi trajati najmanje šest mjeseci.

‘Sigurno da bismo produljili taj kupališni dio i na svibanj i na listopad’, rekla je Anita Franin Pečarica, direktorica TZ-a Vodice.

Plaža će imati još jednu posebnost – tijekom dana radit će kao kupalište, dok će se navečer pretvarati u pozornicu na kojoj će se održavati kulturni i glazbeni program.

Povratak na Net.hr