Jedini je stanovnik u selu bez struje, nema ni mobitel

Mile je nedavno proslavio 50. rođendan. U svom selu živi već 33 godine. Posljednji susjedi su iselili 1979. godine. Nije bilo ceste i odlazak je bio jedino rješenje za većinu seljana.

26.9.2012.
20:06

Mile Pađen, koji je nedavno proslavio 50. rođendan, jedini je stanovnik Šaina već 33 godine. Selo se nalazi na 18 kilometara (nekih 25 minuta vožnje) od Novog Vinodoloskog. Posljednji susjedi iz sela su iselili 1979. godine, nije bilo ceste i odlazak je bio jedino rješenje za većinu seljana. Mile već 33 godine živi sam. Bez struje. Odnedavno ga je napustio i mobitel, a jedini prijatelji u Šainima su mu pas Garo i radio. "Televiziju odem pogledati kod susjeda, udaljenih dva kilometra. Nemam neku omiljenu emisiju ili seriju. Pogledam sve, najmanje politiku. Ne volim ta prepucavanja i pretakanja iz šupljega u prazno", kaže Mile za Novi list. U civilizaciju, kaže, ne želi.

"Ne znam kako bih se snašao. Imam neku godinu. Radio sam u DIP-u u Novom Vinodolskom 23 godine. Bez posla sam ostao 1997. godine. Otad živim od blaga. I dalo se preživjeti. Sve donedavno. Dok se nisu pojavili vukovi. Imao sam 20 ždrijebadi, ostalo ih je pet-šest. Ne znam kako dalje s vukovima. Da ih nema, da ih se potamani, lako bih živio s konjima. Ne možeš ništa ni posaditi, divljač sve potamani. I medvjedi šeću oko kuće. Ne mogu Garu pustiti s lanca, vukovi bi ga razderali", priča Mile, kojemu su lovci ubili šarplaninca i hrvatskog ovčara na cesti. Zašto su mu ubili pse, ne zna.

Na pitanje je li mu monotono živjeti sam, bez struje, kaže: "Nije. Uvijek se nešto oko kuće radi, uvijek ima posla. Dan mi počinje u šest ujutro, a na spavanje idem oko deset. Jednom tjedno se spustim u Novi. Malo je teže zimi. Zimus je bilo minus 20, nema puno snijega jer ga vjetar odnese. No, zato je bura gadna...", kaže Mile.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali