KONAČNA POBJEDA

JEDAN VAŽAN TRENUTAK OZNAČIO JE DEFINITIVNI KRAJ DOMOVINSKOG RATA: ‘Da je bilo tko drugi bio na mjestu generala Stipetića, bilo bi teže’

Kordunski korpus ispočetka je jasno poručio da se neće predati, a onda na scenu stupa general Stipetić

Istog dana kada je oslobođen Knin,  u poslijepodnevnim satima Hrvatska vojska ušla je i u Glinu, a dva dana kasnije, u selu Gornji Viduševac pokojnom generalu Petru Stipetiću predao se 21. kordunski korpus, što se smatra i završetkom Oluje.

Svjedoci vremena za RTL se prisjećaju slavnih dana, ali i nezamjenjive uloge generala Stipetića. I koliko je malo nedostajalo da se sve završi puno gore.

‘Eksplozivna atmosfera nabijena adrenalinom’

„Bilo je jako važno radi eksplozivne atmosfere. S jedne strane se kod poraženog osjećao adrenalin zbog straha i neizvjesnosti. A kod nas pobjednika se osjećao adrenalin ponosa i ushit. Osim toga, kod nas se, na našoj pobjedničkoj strani osjećao pritisak da se to brže rješava jer ako se oteže da se ulazi u neku vrstu neizvjesnosti”, prisjeća se Joško Morić, tada bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova,.

Predaja kordunskog korpusa nije bila slučajna, već je posljedica uspjeha operacije Oluja, objašnjava general Vlado Hodalj, tada član Komisije koja je pregovarala o predaji.

”7. kolovoza snage 21. korpusa poručuju preko UNPROFOR-a, ali nedvosmisleno da se hoće pa neće predati i suočen s takvom situacijom general Stipetić zapovijeda osobno meni da 8. kolovoza ujutro uvedem u borbeni raspored snage 102. brigade HV-a i 153. brigade i da se izvrši poluokruženje snga 21. korpusa i dovede u bezizlaznu situaciju. Oko 12 sati 8. kolovoza general Stipetić prenosi zapovijed predsjednika Tuđmana da će se 21. korpus predati i da prekinemo s daljnjim njegovim okruženjem’, kaže Hodalj.

‘Da je bio bilo tko drugi, teže bi išlo’

Nezamjenjivu ulogu u svemu imao je preminuli general Petar Stipetić.

”Mislim da je bilo tko drugi na njegovom mjestu da bi to teže išlo. Zašto? Zato što se kod poraženih u njihovom pogledu u njihovom ponašanju vidjelo u kolikoj mjeri respektiraju Petra, njegova stručna znanja i vještine, ali i njegovu čast, njegov moral i odgovornost”, rekao je Morić.  Neprijatelj je, kaže, bio iznenađen ponudom da se čitava situacija riješi u skladu sa Ženevskom konvencijom, a osobito ih je iznenadilo što je oficirima dopušteno zadržavanje bočnog oružja i streljiva.

Na sam čin predaje oko pet tisuća neprijateljskih vojnika u Gornjem Viduševcu, kraj motela Brioni danas podsjeća spomen obilježje. Trenutaka predaje sjećaju se i mnogi Glinjani, koji su sudjelovali u oslobođenju grada 6. kolovoza.

”Nekakav profesor njihov je meni čestitao i rekao ‘čestitam, pobijedili ste’. To je mene strašno razljutilo pa nismo igrali nogomet”, reko je tada časnik HV-a, Ivica Knežević.  Predajom korpusa srpske snage u Hrvatskoj su kapitulirale. Bila je to konačna  pobjeda Hrvatske vojske.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr