FOTO: / Jedan od osumnjičenih uhićen na izlazu iz Hrvatske

Iako su prve informacije nekih medija govorile da je Milan Bandić uhićen na Bregani prilikom pokušaja prelaska granice, to nije točno.

19.10.2014.
20:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema informacijama koje su stigle sa nekoliko različitih strana, akcija je trebala krenuti u ponedjeljak rano ujutro, no policija je u hapšenja krenula u nedjelju popodne jer je posumnjala da su neki od osumnjičenika doznali da bi mogli biti uhićeni te bi mogli pobjeći. Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića policija je navodno uhitila u njegovom stanu, u kojem je navečer obavila i pretres. Pretresena je i kuća Petra Pripuza. Nakon pretresa osumnjičenici su odvedeni u sjedište policijskog USKOK-a na Oranicama, gdje će provesti noć.

Podsjetimo, Milan Bandić, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz, te predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš. Uhićeni su u nedjelju poslijepodne i sva trojica su odvedena u policijski USKOK na zagrebačke Oranice te će sutra biti izvedeni pred suca istrage.

Bandić je dio večeri proveo u Bužanovoj gdje je u pratnji policije i Pavla Kalinića svjedočio pretresu svog stana.

Kako doznaje Jutarnji list, policija je krenula u akciju uhićenja nakon istraživanja 7,5 milijuna kuna vrijednog ugovora skopljenog između grada Zagreba i tvrtke Cezar u vlasništvu uhićenog Petra Pripuza, koja je uklanjala glomazni otpad sa zagrebačkih ulica.

Prema nekim navodima, USKOK-ova je istraga vrlo široka, te se navodno istražuje i posao s otpadom i izmjene GUP-a i financiranje Bandićeve predizborne kampanje.

Što kaže Pripuzov odvjetnik?

Mate Matić, odvjetnik Petra Pripuza, bio je gost Dnevnika Nove TV.

"Nikada nisam bio sklon prikazu postupka da se radi o političkom, montiranom procesu, na žalost u ovom slučaju ne mogu se odagnati tome jer, prema onome što sam vidio, doista druga strana ne raspolaže ničim osim pretpostavkama, a iz tih pretpostavki može proizaći jedino da je ovo očito neka predizborna priča koja apsolutno nema nikakvih motiva iz pravosudnog sustava, nego se očito radi o nečemu što izlazi iz tih okvira", izjavio je Matić.

"Detalje vam, pogotovo u ovoj fazi, na žalost ne mogu reći, ali radi se o jednom poslu koji je apsolutno maksimalno korektno završen po svim kriterijima, prema tome ne vidim nikakvog razloga da se u ovoj fazi toga posla poduzimaju ovakve aktivnosti, uhićuju ljudi, nedjeljom rade pretrage koje će vjerojatno potrajati čitavu noć. Ne vidim razloga osim nekakve druge pozadine koja je apsolutno neprihvatljiva", rekao je Matić.

Komentirao je i špekulacije da se danas krenulo s akcijom jer je netko dojavio nekome od osumnjičenih i uhićenih. "Teško je o tome govoriti, ali zaista je čudno da u nedjelju navečer krećemo s ovakvim pričama, za nekakve aktivnosti koje su se događale prije godinu dana, prema tome, sve je tu čudno i nejasno. Bojim se da postoje elementi koji se nikako ne mogu uklopiti u modelu funkcioniranja hrvatskog pravosuđa, onaj koji smo mi htjeli i za koji smo mislili da smo zaista na dobrom putu", izjavio je Matić.

Tražit će da pretresi traju cijelu noć

Na pitanje može li, s obzirom da istrage više nisu tajne, reći radi li se o poslovima CIOS-a i Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga, odgovorio je: "Radi se o jednom poslu koji je vezan ne za CIOS, nego za jednu drugu firmu, firma se zove Cezar, ali mislim kad vam kažem da je Cezar jedina pravna osoba koja je u Hrvatskoj to uopće mogla učiniti, onda je apsurdno da vam uopće dalje govorim što se ovdje događa, o kakvim pretpostavkama pričamo i kakve bi zaključke trebali izvesti, ako ne postoji u državi nitko drugi tko bi taj posao mogao učiniti ako je on učinjen u okviru cijena koje su prihvatljive po svim načelima, tako da ne vidim nikakvu drugu motivaciju i pozadinu osim ove koju sam rekao".

Tražit će da pretresi traju cijelu noć. "Apsolutno. Ne zanima nas ništa. Morate znati da je moja stranka vlasnik poduzeća koje ima tisuće zaposlenih, ne možemo dozvoliti, sve ćemo učiniti da barem ne inkomodiramo te radnike, da posao ide dalje, e i to će se brzo dokazati da je ovo apsolutni promašaj. I da bar ne napravimo dodatnu štetu, ako je ne možemo izbjeći", rekao je Matić u Dnevniku Nove TV.

Istražitelji PNUSKOK-a nešto nakon 21 sat ušli su i u zgradu Gradskog poglavarstva.

Odvjetnik predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana LjubičićaVeljko Miljević izjavio je za televiziju N1 da istražitelji imaju 'silne naloge za pretrage'. 'Ovo bi moglo potrajati, a možda me i dignu još noćas', rekao je Miljević.

'Sudeći po onome što sam vidio da mu stavljaju na teret, bit će lako obraniti Slobodana Ljubičića', dodao je Miljević.

U Gradskom poglavarstvu održao se sastanak Kriznog stožera Grada Zagreba.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek i Slavko Kojić, gradski pročelnik za financije nakon izlaska iz Gradskog poglavarstva dali su izjave za medije.

Švaljek je kazala da neće biti nikakvih problema u funkcioniranju grada Zagreba. Naglasila je da je Holding dobro ustrojen sustav i da će sve službe poslovati normalno.

"Ne mogu reći da ovo nisam očekivao, već su tu istražitelji redovito unazad dvije godine. Jesam li ja predmet istrage? Ne znam" dodao je Slavko Kojić. Pavle Kalinić, jedan od najbližih suradnika Milana Bandića, bio je gost Dnevnika Nove TV, S njim je razgovarao Mislav Bago.

Vi ste 25 godina prijatelj, zadnjih 15 godina zajedno u Poglavarstvu. Kad ste čuli vijest, koja je bila Vaša reakcija? Čujte, koji je pritisak bio u zadnje vrijeme, naročito iz MUP-a, s obzirom da su šleperima odvlačili papire i tražili i dlaku u jajetu, nije me iznenadilo ovo što se dogodilo. Ne očekujem da će to biti cakum-pakum gotovo, bit će tu još žestoke borbe i odvjetničkih timova s jedne i druge strane.

Kako će sada Poglavarstvo funkcionirati? Znamo da postoje zamjenici, ali budimo iskreni, Milan Bandić je uvijek volio imati svoje ljude. Zna se tko su ti ljudi, u prvom redu ljudi koji su to preuzeli i prošli put kad je imao zdravstvenih problema i ne vidim da će biti problema da funkcioniranje nastave normalno. Naravno da će biti određenih tenzija i pretumbavanja, ali u svakom slučaju stvari će funkcionirati bez problema dalje?

Mislite da će biti bježanja iz Bandićevog tabora? To je uobičajeno, to spada u hrvatski mentalitet, nije ništa čudno i to je već viđeno x puta, međutim ja sam tu jer je Milan Bandić bio i ostao moj prijatelj bio on na Pantovčaku ili se nalazi negdje drugdje, sasvim svejedno. Ja sam tu da odradim svoj dio posla i prema prijatelju i prema suradniku.

Može li se predviđati što će se događati na političkoj sceni? Ja očekujem da bi mu nakon večeras čak mogao i rejting porasti.

Mislite da ovo nije njegov kraj u političkom smislu? Ne može se reći ni da je niti da nije, zavisi o hrpi elemenata koji će se ovih dana posložiti. On ima vrlo široku podršku ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj. Mnogi su ga smatrali mrtvim, političkim mrtvacem nakon poraza na predsjedničkim pa na parlamentarnim izborima, međutim maestralno se vratio s čistom pobjedom na prošlim gradskim izborima gdje je pobijedio dvije najveće stranke HDZ i SDP.

Strahujete li da partneri u Gradskoj Skupštini ne iskoče nakon ovoga što se dogodilo? Teško, imamo mi dovoljno utakmica u nogama, znat ćemo se snaći na odgovarajući način.

Kako? Kako bude trebalo.

Nemate baš velik prostor. Uvijek ima prostora. Ni '91. nismo imali prostora, pa smo ga našli.

Jeste li se čuli s koalicijskim partnerima, što kažu? Nisam zadužen za to.

Vi morate organizirati u sljedećim satima funkcioniranje Poglavarstva. To funkcionira normalno, nema nikakvih problema ni kratkih spojeva. Uskoro će biti organizirani sastanci, sve će biti pod kontrolom i sve će funkcionirati svojim uobičajenim tijekom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali