banner

Tijekom akcije Maestral

‘AUTOBUS SU IZREŠETALI PA GAĐALI ZOLJOM’: Hrvatskog ministra terete za masakr srpskih civila, žena i djece?

Damira Krstičevića tereti se za masakr 32 srpskih civila, žena i djece koji su bježali pred Hrvatskom vojskom.

Kako piše Nacional, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića tereti se zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima tijekom akcije Maestral 13. rujna 1995. u selu Bravnice nedaleko od Jajca.

UHIĆEN GENERAL I JOŠ DEVET PRIPADNIKA HVO-A: ‘Počinili su ratni zločin nad većim brojem srpskih civila’

Nakon što su 13. rujna 1995. godine pripadnici Hrvatske vojske napali Srbobran (Donji Vakuf), srpsko stanovništvo s tog područja, među kojima je bilo najviše žena, djece i staraca, bježeći pred njihovim napadom krenulo je prema Jajcu i Banjoj Luci. Kolonu koja se kretala od Donjeg Vakufa prema Jajcu napali su 13. rujna 1995., kod sela Bravnice, na oko tri kilometra ispred Jajca, pripadnici Hrvatske vojske koji su ih pričekali u zasjedi i počeli nemilosrdno ubijati. Riječ je, piše Nacional, o nenaoružanim i potpuno zatečenim civilima, u izbjegličkoj koloni, koji nisu pružali nikakav otpor.

Prilikom tog napada neki su odmah ubijeni, a neki su ranjeni. Prema iskazima svjedoka, samo u jednom autobusu, usred vatre koju su otvorili pripadnici Hrvatske vojske, “ubijeno je i ranjeno više od polovice putnika, da bi taj isti autobus sa žrtvama potom gađali zoljom i zapalili s preostalim ranjenima i mrtvima.“

Uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju

Krstičević jer najprije otkazao putovanje u Sarajevo, ali je onda ipak prošlog tjedna posjetio Međugorje gdje se i sastao s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš.

Inače, desetorica bivših visokih i vojnih dužnosnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) uhićena su 31. listopada u Orašju po nalogu Državnog odvjetništva koje ih tereti za ratne zločine počinjene nad zatočenim Srbima. Sud Bosne i Hercegovine u petak je pustio na slobodu jednog uhićenog, a devetoricu zadržao u pritvoru. U medijima su se pojavile informacije da je i Krstičević na popisu osumnjičenika za ratne zločine HV-a i HVO-a u BiH 1995. godine.

Ministar Krstičević poručio je da je ponosan na svoje sudjelovanje u ratu i u 4. gardijskoj brigadi te da su operacije te postrojbe u Bosni i Hercegovini donijele mir i slobodu, a sve drugo za njega je politizacija.

“Moj ratni put kao i pripadnika 4. gardijske brigade apsolutno je čist i na to sam iznimno ponosan. Smatram da politikantska zloporaba pravosuđa u svrhu zastrašivanja Hrvata u BiH i destabilizacije RH, nisu potezi koji pridonose razvoju dobrosusjedskih odnosa”, kazao je pretprošlog tjedna.

“Naglašavam da je ‘Južni potez’ bila briljantna vojna operacija koja je donijela mir na tom području ”, istaknuo je.

Povratak na Net.hr