Play ponuda

HRVATSKA IMA 77 NOVIH SLUČAJEVA, 2 MRTVIH: / Sve više obolijevaju mladi; 'Imamo još slučajeva sindroma noćnih klubova'

Image

U protekla 24 sata zabilježeno je 77 novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 569.

8.8.2020.
8:31
Play ponuda
  • U Hrvatskoj je trenutno 569 oboljelih od Covid-19, a 120 na bolničkom liječenju
  • U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 18 novozaraženih, a u Zagrebu 12
  • Broj dosad zaraženih u svijetu je 19,5 milijuna, umrlo je 724.550 ljudi
  • Epidemiolog Dinko Puntarić kaže da sve češće obolijevaju mladi koji se ne drže epidemioloških mjera
  • Njemačka uvodi obvezna testiranja za povratnike iz rizičnih zemalja, Hrvatska nije na popisu

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Epidemiolog Puntarić upozorava na 'sindrom noćnih klubova'

15:28 Epidemiolog Dinko Puntarić rekao je u subotu da od koronavirusa sve češće obolijevaju mladi koji se ne drže epidemioloških mjera osvrćući se na današnji novi slučaj zaraze kod 18-godišnjaka nakon posjete noćnom klubu. Mladić nije u evidenciji jer mu prebivalište nije u Ličko-senjskoj županiji, a s roditeljima je u apartmanu u Novalji, rekao je to Hini epidemiolog Dinko Puntarić i dodao da je 18-godišnjak četvrti aktivni slučaj u Novalji, ali da se zarazio u noćnom klubu u Makarskoj što znači da toj zarazi izvor nije Zrće ili neko drugo mjesto u Novalji, odnosno na Pagu.

"To je, dakle, još jedan slučaj sindroma noćnih klubova", rekao je Puntarić naglašavajući da sve češće obolijevaju mladi koji ne poštuju epidemiološke mjere.

U Ličko-senjskoj županiji u subotu su zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom - u Novalji i Donjem Lapcu. Drugi slučaj novooboljele osobe u Novalji je djelatnik Hitne pomoći, gdje su već ranije utvrđena dva slučaja, ali Puntarić je istaknuo da tu epidemiološka služba "sve drži pod kontrolom".

“Riješit ćemo to, tamo je učinjena kompletna smjena posade, treba prekinuti put prijenosa, svi su kontakti troje oboljelih u samoizolaciji, no i kompletna će se nova služba sutra testirati na koronavirus”, rekao je Puntarić.

U Donjem Lapcu oboljela je žena koja se vratila s jednog sprovoda u Srbiji i odande došla sa simptomima koji traju već pet ili šest dana, te je kod nje potvrđena prisutnost novog koronavirusa. Dobro je to da je njen jedini kontakt suprug, tako da se i situacija u Donjem Lapcu ne bi trebala zakomplicirati, rekao je Puntarić. U Ličko-senjskoj županiji ukupno je 15 osoba pod nekom vrstom epidemiološkog nadzora, odnosno od kraja veljače 612 osoba. Bilo je 34 oboljelih, a četiri su aktivna slučaja, ne računajući tu mladića u Novalji. Jedna je osoba ranije preminula.


Šef splitskog HDZ-a pozitivan na koronavirus

15:07 Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić objavio je danas na Facebooku da je zaražen koronavirusom.

"Nakon pojave blažih simptoma uoči Dana pobjede otkazao sam odlazak u Knin i javio se epidemiologu i podvrgnuo testiranju na koronavirus koji je pozitivan. Dobro se osjećam te osim blaže temperature prva dana za sada nemam nikakvih drugih simptoma", napisao je, među ostalim, Škorić. Više pročitajte OVDJE.

Image
ŠEF SPLITSKOG HDZ-A ZARAŽEN KORONAVIRUSOM: /

'Odlučio sam borbu s Covidom-19 provesti u miru, u krugu najmilijih'

Image
ŠEF SPLITSKOG HDZ-A ZARAŽEN KORONAVIRUSOM: /

'Odlučio sam borbu s Covidom-19 provesti u miru, u krugu najmilijih'


Mladić iz Župe dubrovačke zaražen koronavirusom

14:45 Mladić iz Župe dubrovačke zaražen je koronavirusom, a izliječene su tri osobe, iz Župe dubrovačke, Metkovića i Kule Norinske pa je ukupno aktivnih 13 slučajeva, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite. U dubrovačkoj bolnici je zbrinuta jedna zaražena osoba. U samoizolaciji je 267 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 6744 uzorka.


Stožer: 77 novih slučajeva zaraze, dvije osobe preminule

14:13 Nacionalni Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u 14 sati poslao je dnevno priopćenje o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježeno je 77 novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 569. Među njima je 120 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru osam pacijenata. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5543 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 preminulo, a 4817 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 1962 osobe. Do danas je ukupno testirano 127 405 osoba, od toga 995 u posljednja 24 sata.


U Međimurskoj i Požeško-slavonskoj županiji nema novih slučajeva

13:56 Županijski stožeri civilne zaštite Međimurske i Požeško-slavonske županije objavili su da danas ondje nema zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 18 novozaraženih

13:35 Od ukupno 288 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 18 novooboljelih osoba i to iz Splita sedam osoba, iz Makarske četiri, iz Sinja dvije te po jedna iz Imotskog, Baške Vode, Otoka, Prološca i Runovića.

Uz 18 novooboljelih pozitivne na koronavirus su i dvije osobe s područja Zagreba. Od ukupnog broja novooboljelih njih 6 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 12 epidemiološki obrađuju.


U Zadarskoj županiji dvoje novooboljelih

13:08 Dvije su osobe pozitivne na koronavirus na području Zadarske županije. Riječ je o mlađim muškim osobama s područja Grada Zadra i Grada Benkovca, priopćeno je iz tamošnjeg županijskog Stožera civilne zaštite.

S jučerašnjim danom izliječene su još dvije osobe,a na Covid-19 odjelu zadarske bolnice hospitalizirane su tri osobe.


Koprivničko-križevačka i danas je 'korona free' županija

13:06 Koprivničko-križevačka županija više nema aktivnih slučajeva bolesti Covid-19 i od danas je "korona free", izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.


U Krapinsko-zagorskoj županiji jedan novi slučaj zaraze

13:05 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je jedna nova osoba zaražena koronavirusom, i to na području općine Đurmanec. Trenutno je deset aktivnih slučajeva zaraze u toj županiji.


U BiH 398 novozaraženih, u Sarajevu umrle četiri osobe

12:48 U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno 398 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su tijekom dana entitetski zavodi za javno zdravstvo. U Federaciji BiH testirano je 1645 uzoraka a zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena je u 326 slučajeva. Pojedinačno je najveći broj novozaraženih opet bio u Sarajevu gdje su potvrdili 68 novih slučajeva a tu su preminule i četiri osobe zaražene virusom koje su bile na bolničkom liječenju. Među njima je i bivši ravnatelj Financijske policije Federacije BiH Zufer Dervišević koji je prošle godine umirovljen. Procjena je kako je u Sarajevskoj županiji trenutačno aktivno najmanje 1300 slučajeva zaraze.

U laboratorijima u Republici Srpskoj od petka su testirali 596 uzoraka pri čemu je utvrđeno kako su 72 pozitivna na koronavirus. U tom je entitetu najveće žarište zaraze Banja Luka gdje je u protekla 24 sata otkriveno 16 novozaraženih.

Od početka epidemije u ožujku u BiH je do sada registrirano nešto manje od 14 tisuća slučajeva zaraze a umrlo je najmanje 398 osoba. U BiH su na snazi mjere kojima se okupljanje u zatvorenim prostorima ograničava na 50 osoba a inspekcije i policija pojačano nadziru rad ugostiteljskih objekata i provjeravaju poštuju li gosti i osoblje fizičku distancu i higijenske mjere.


Dvoje novooboljelih u Ličko-senjskoj županiji

12:47 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od COVID-19. Jedna oboljela osoba je područja grada Novalje i bliski je kontakt ranije oboljele osobe. Druga oboljela osoba je s područja općine Donji Lapac kojoj je po povratku iz Srbije potvrđen virus - priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Na području grada Novalje potvrđen je jedan slučaj oboljele osobe iz druge županije koja je smještena i koristi izolaciju u privatnom objektu. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 15 osoba uzimanjem uzoraka. Ukupno su oboljele 34 osobe od COVID-19 od čega su 4 aktivna slučaja, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 23 osobe.


Njemačka: obvezna testiranja za povratnike iz rizičnih zemalja

12:29 U Njemačkoj od subote na snagu stupa novo pravilo o obaveznom testiranju na koronavirus za sve putnike koji se u zemlju vraćaju iz nekog od rizičnih područja, među kojima nije Hrvatska. Testiranja će se obavljati direktno nakon povratka u zračnim lukama ili u nekom od centara za obranu protiv koronavirusa a moguće je test obaviti i kod kućnog liječnika. U prvih 72 sata nakon povratka test je besplatan. Opširnije pročitajte OVDJE.

shimmer fallback
shimmer fallback

U Varaždinskoj županiji jedan slučaj zaraze

12:26 U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze korona virusom, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Oboljela je žena srednjih godina. Ona je bliski obiteljski kontakt prethodno zaražene osobe i bila je u samoizolaciji.


Nema novih slučajeva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

12:06 U protekla 24 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom. Testirana je 41 osoba.


Dvoje novooboljelih u Šibensko-kninskoj županiji

12:05 Na području Šibensko-kninske županije registrirane su dvije novooboljele osobe. Riječ je o jednoj mlađoj muškoj osobi s prebivalištem u Zagrebačkoj županiji koja se nakon pozitivnog testa vratila kući. Druga osoba je mlađi muškarac koji trenutno boravi na području Vodica.


U Sloveniji 14 novozaraženih i jedan smrtni slučaj

11:54 U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 829 testiranja potvrdili 14 novih zaraza koronavirusom, a jedna je osoba među zaraženima umrla, objavila je u subotu slovenska vlada na Twitteru. Jedna od novih zaraza potvrđena je u domu za starije osobe u Novom Mestu.

"Zaraza je potvrđena kod jedne od naših djelatnica, a pretpostavljamo da se inficirala dok je bila na dopustu", kazala je ravnateljica doma Sonja Jurečič, dodavši da su poduzeli sve predviđene mjere za takve situacije.

U slovenskim bolnicama je trenutno 22 hospitaliziranih zbog covida-19, od čega tri trebaju intenzivno liječenje, a jedna oboljela osoba je u zadnja 24 sata nakon oporavka otpuštena kući. Prema podacima ministarstva zdravstva, od početka epidemije u Sloveniji je bilo potvrđeno ukupno 2247 slučajeva zaraze, a zbog covida-19 umrlo je 126 ljudi. Trenutno je u zemlji još 181 slučaj aktivne infekcije, a stanje s porastom zaraza u zadnje se vrijeme smiruje, pa broj dnevnih novih zaraza u zadnjem tjednu nije prelazio 20.


Četiri novozaražene osobe u Zagrebačkoj županiji

11:52 U Zagrebačkoj županiji su u posljednja 24 sata zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je na području županije trenutno aktivno 37 slučajeva, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području županije je do danas u 11 sati evidentirana 261 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o četiri osobe više. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 37 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 213 osoba, a 11 ih je umrlo.

Od potvrđenih slučajeva, tri su nova u ispostavi Zavoda Velika Gorica i jedan u ispostavi Samobor za područje Svete Nedelje, stoji u priopćenju.


U Primorsko-goranskoj županiji šest novooboljelih

10:37 Šestero je novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Svi su novooboljeli kontakti ranije oboljelih osoba, a bili su u samoizolaciji.


Virovitičko-podravska i Sisačko-moslavačka bez novih slučajeva

10:35 Deveti dan zaredom na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Ni u Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19, izvijestio je tamošnji županijski Stožer civilne zaštite.


U tri slavonske županije 22 novooboljelih

10:28 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na koronavirus: šestoro iz Vinkovaca, dvoje iz Andrijaševaca te po jedna osoba iz Županje, Novih Jankovaca i Vrbanje.

Trenutno je u županiji 24 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 90 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6140.

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet novih slučaja zaraze. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 180, a aktivnih slučajeva je dvadeset.

U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije šest osoba je postalo pozitivno na koronavirus, a ukupno je testirano 148 uzoraka. Četiri novooboljele osobe su s područja Osijeka, a po jedna s područja Đakova i Našica. U KBC-u Osijek kao respiracijskom centru cijele Slavonije i Baranje hospitalizirano je ukupno 25 pacijenata oboljelih od korona virusa, od kojih su tri na respiratoru.

shimmer fallback
shimmer fallback

U Istri nema novozaraženih, jedna osoba preminula

10:27 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 170 uzoraka briseva na Covid-19. Nema novozaraženih. Izliječeno je sedam osoba, a trenutno je 37 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 116 osoba. U Općoj bolnici Pula, od posljedica osnovne maligne bolesti preminula je jedna Covid-19 pozitivna osoba, državljanin Italije, rođen 1948. godine. Više pročitajte OVDJE


U Zagrebu 12 novozaraženih

10:22 U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva 150, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". U Zavodu je provedeno 327 testiranja na koronavirus te je zabilježeno 12 novih slučajeva. Posljedično tome, za 40 osoba određena je mjera samoizolacije.

Četiri su osobe za sada negativne epidemiološke anamneze, tri osobe su kontakt oboljelih osoba, za jednu je novooboljelu osobu epidemiološka obrada u tijeku, a kod četiri novooboljele osobe moguće je izlaganje u noćnom klubu na godišnjem odmoru u Vodicama, Novalji i Makarskoj. Od navedenih, jedna je osoba strani državljanin. Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na koronavirus. U Gradu Zagrebu trenutno je 150 aktivnih slučajeva i 366 aktivnih samoizolacija, stoji u priopćenju.


Latinska Amerika zasad najviše stradala u pandemiji

9:20 Epidemija covida-19 nastavlja se širiti svijetom, a Latinska Amerika i Karibi su najgore prošli pošto je u petak broj mrtvih u toj regiji premašio ukupan broj mrtvih od zaraze koronavirusom u Europi. Pandemija je pokosila više od 715.000 života, zarazivši više od 19 milijuna ljudi na planetu otkad je ured Svjetske zdravstvene organizacije u Kini krajem prosinca izvijestio o pojavi bolesti, pokazuje izračun koji je agencija France Presse načinila u petak navečer na temelju službenih podataka. Latinska Amerika i Karibi imaju najveći broj umrlih: najmanje 213.120, zatim dolazi Europa sa 212.660 umrlih, po stanju u petak.

U zadnjih sedam dana gotovo se svaki drugi smrtni ishod u svijetu (44 posto) dogodio u Latinskoj Americi. U tom je dijelu svijeta ujedno i najveći broj zaraženih (više od 5,3 milijuna), većinom u Brazilu koji se u petak približio broju od 100.000 umrlih od 2,9 milijuna oboljelih. U toj su zemlji službeni podaci o stradalima "šest do sedam puta manji od stvarnih", ocijenio je Domingos Alves, brazilski statističar specijaliziran za pandemije. Predsjednik Jair Bolsonaro koji od početka tvrdi da je riječ o "gripici", kako naziva bolest, rekao je u petak da mu je "savjest čista" što se tiče njegova upravljanja krizom.

Meksiko je postao treća zemlja svijeta po broju zaraženih i umrlih, prešavši broj od 50.000 mrtvih (50.517), sa 462.690 potvrđenih slučajeva, što je puno više nego što je bila predvidjela vlada predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, na meti oštrih kritika. Kolumbija, gdje se virus pojavio početkom ožujka, imala je u petak više od 12.000 umrlih. Na Kubi, koja je prijavila najveći broj zaraženih u jednom danu u posljednja tri mjeseca, vlasti su u petak ponovo ograničile kretanje automobila i ljudi u Havani.


Učenici u SAD vraćaju se u škole unatoč epidemiji

8:40 S početkom školske godine djeca se fizički vraćaju u školske klupe u nekoliko američkih saveznih država, pa i ondje gdje je koronavirus još aktivno prisutan, ali se karantena već morala uvesti nakon pojave bolesti među učenicima. U SAD u načelu počinju s radom tijekom čitavog kolovoza te su nastale podjele budući da je epidemija još veoma prisutna u zemlji. Veći gradovi, među kojima Chicago, Houston, Los Angeles i Miami, odlučili su se zasad za virtualnu nastavu.

Guverner savezne države New Yorka, koja je proljetos bila žarište epidemije, ali je uspjela ograničiti njezino širenje, rekao je u petak da škole mogu početi s radom na područjima gdje je stopa pozitivnih na testiranju ispod 5 posto, a glavnina te savezne države je danas oko 1 posto. No grad New York koji je objavio da razmišlja o hibridnom modelu po kojemu bi djeca dolazila u školu jedan do najviše tri dana u tjednu, još nije potvrdio kako će nastava izgledati u rujnu za 1,1 milijun učenika u tome gradu.

S druge strane, guverneri republikanskih saveznih država traže da se svi učenici vrate u učionice, u skladu sa stajalištem Donalda Trumpa. Tako su odlučili Mississippi, Georgia, Tennessee i Indiana, gdje je školska godina počela prošlog i ovog tjedna. Ondje se epidemija stabilizirala krajem srpnja i početkom kolovoza, ali na veoma visokoj razini: te su države još daleko od toga da smanje velik broj zaraženih i umrlih.


U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih

8:38 Iz Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije jutros su javili da u toj županiji u protekla 24 sata nije bilo novooboljelih od zarazne bolesti Covid-19.


Stanovnici triju okruga u Irskoj ponovno u karanteni

8:30 Stanovnici triju okruga u Irskoj ponovo će u karantenu nakon naglog porasta broja zaraženih koronavirusom, rekao je u petak premijer Micheal Martin izlažući te prve restriktivne mjere što se uvode u Irskoj na lokalnoj razini. Od ponoći stanovnici Kildarea, Laoisa i Offalyja, oko 368.000 ljudi, ne mogu napustiti te okruge, osim u iznimnom slučaju. Uvodi se policijska kontrola kako bi se osiguralo poštovanje ovih zabrana, rekao je državni tajnik za zdravstvo Stephen Donnelly na tiskovnoj konferenciji održanoj tijekom večeri. Trgovine ostaju otvorene, ali se zatvaraju restorani, barovi, kazališta, muzeji i športske dvorane. Stanovnici Kildarea, Laoisa i Offalyja mogu ugostiti najviše šest osoba u svom domu, a skupovi na otvorenom ograničeni su na 15 ljudi.


Crna Gora u prijelomnoj fazi borbe s koronavirusom

8:28 Crna Gora se u borbi protiv koronavirusa nalazi u prijelomnom trenutku i sada bi se epidemija trebala početi smirivati, rekao je u petak vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša, objavljujući da je Covid-19 potvrđen kod 69 osoba u posljednja 24 sata.

"Danima se događa da je broj zaraženih na razini od 15 posto testiranih, što govori da smo došli do granice gdje je prijelomni trenutak i da će se epidemija najvjerojatnije početi smirivati. To zavisi samo od našeg ponašanja koje uvjetuje širenje infekcije", rekao je Mugoša. "Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1192, a na 100 tisuća stanovnika to je 189", priopćio je Mugoša, naglasivši da se broj aktivnih slučajeva od kraja prošlog mjeseca prepolovio. No, kako je rekao, pred crnogorskim epidemiolozima je novi izazov, turisti koji će doći otvaranjem granica za zemlje istočne Europe.


'Nema dokaza da su se strani maturanti zarazili na Pagu'

8:28 Njemački mediji objavili su jučer da je, po povratku s Paga, gdje su bili na maturalnom putovanju, koronavirusom zaraženo deset njemačkih gimnazijalaca. Svi su odsjeli u, kako pišu tamošnji mediji, "hrvatskoj metropoli partijanja Novalji". Talijanski su mediji, pak, objavili da su i dvije tamošnje maturantice, koje su u skupini od njih 24 također bile na Pag, pozitivne na koronavirus. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u petak kako nema dokaza da su se strani turisti zarazili na Pagu.

"Nema dokaza gdje su se turisti zarazili", izjavila je ministrica u Dnevniku Nove TV i dodala kako se svi u turističkom sektoru striktno pridržavaju svih epidemioloških mjera.

I direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. izjavio je da se ne može govoriti o zarazi stranih turista u Hrvatskoj jer to nije potvrđeno. "Može se dogoditi situacija da već dođu u Hrvatsku sa slabim simptomima i onda se vrate nakon inkubacije u svoje zemlje i zabilježe zarazu od korone", kazao je.

Play ponuda
Play ponuda