JE LI MOGUĆE PREVARITI SUSTAV? / Ministru Mariću je nešto čudno pa će u jednu djelatnost slati posebne inspekcije

Ministar turizma Gari Cappelli poslao je oštru poruku onima koji namještaju promet kako bi dobili potpore države

5.6.2020.
7:08
Patrik Macek/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći od pada izdanih računa jest ugostiteljstvo. Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će Porezna uprava istražiti o čemu se radi, na što su reagirali ugostitelji. Ministar turizma Gari Cappelli poslao je oštru poruku onima koji namještaju promet kako bi dobili potpore države.

Vlasnica splitskog restorana, Jelena Tabak, "novo normalno" vidi kao nešto što joj donosi lošiji posao nego što je bio lani. Ona vjeruje da je broj izdanih računa manji jer su ugostitelji radili manje te se manje poslovalo.

"Vrijednost računa je manja jer su to pretežno naši ljudi. Njih petero dođe i pije esspresso, dok bi prije došlo petero Australaca i pilo pet piva, pa pet koktela", komentirala je za Novu TV.

Je li moguće prevariti sustav?

"Sad i jest vrijeme da se radi porezni nadzor. Ja samo mogu reći da porezna ima sve podatke koji su pod istom kapom, smještaj i ugostiteljstvo, pri čemu je smještaj nosio puno veće iznose, pa kad je ministar Marić spomenuo ugostiteljstvo, mislim da je imao lapsus linguae i mislio uslugu smještaja", kazala je Jelena Tabak.

Novinari Nove TV pitali su APIS je li moguće prevariti sustav. Saša Bilić iz APIS-a odgovara da su svi porezni obveznici šalju podatke u sustav fiskalizacije potpisan elektronskim ključem.

"U slučaju da to nije ključ i ne odgovara onome kako bi trebalo, podaci se ne bi zabilježili na sustav. U drugom koraku kad su podaci već zapisani u sustav APIS-a, bilo kakav pokušaj da se oni promijene se odmah evidentira i naš sustav evidentira. Takvih pokušaja nije bilo", objašnjava Bilić.

Za turističke grane i dalje će vrijediti mjere, ali neće biti kao prošla tri mjeseca

Narednih mjeseci država će nastaviti s potporom turističkim granama koje drže domaće gospodarstvo. Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da će buduće mjere za turizam biti modificirane i da neće biti onakve kakve su bile u ožujku, travnju i svibnju.

"Oni koji riktaju – znamo kako treba s njima. Od kažnjavanja, pa svega što treba u skladu sa zakonom napraviti. Nema s njima razgovora", oštra je poruka ministra turizma Cappellija.

U svibnju su porezni prihodi upola manji nego što su bili lani u isto vrijeme, a i manje je doprinosa uplaćeno, čak 27 posto manje, javlja Nova TV.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali