PRIJEDLOZI NADLEŽNIMA

‘JAVNOST ĆE SVE DOZNATI’: Generali iza zatvorenih vrata o uhićenjima časnika u Orašju

Hrvatski generalski zbor (HGZ) donio je zaključke na sastanku u utorak, na kojemu se raspravljalo o uhićenjima hrvatskih časnika u Orašju, koji će biti upućeni Hrvatskome saboru, Vladi Republike Hrvatske i predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović a u zaključcima skreću pozornost na pitanje opstojnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini (BiH).

Generalski zbor okupio se u utorak u zgradi Vlade na Markovu trgu kako bi raspravljao o uhićenjima u Orašju te o protoku dokumenata u tome slučaju. Kako je u utorak navečer potvrđeno na sastanku su doneseni zaključci koji će najprije biti upućeni Hrvatskome saboru, Vladi Republike Hrvatske i predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, s njihovim sadržajem bit će upoznata i javnost, a zaključci su usredotočeni na pitanje opstojnosti hrvatskoga naroda u BiH.

Na sastanku je Zbor raspravljao i o 644 istražne radnje koje se provode nad hrvatskim časnicima i vojnicima u BiH, te je analizirao slučajeve i mjesta gdje su već neki od njih i procesuirani. Predloženo je osnivanje Nacionalnoga vijeća za potporu Hrvatima u BiH-a te da u tome vijeću pripadnike postrojba HVO-predstavlja umirovljeni general Marinko Krešić.

HRVATSKI DRŽAVNI VRH VEĆ DVIJE GODINE ZNA ZA SLUČAJ ORAŠJE! ‘Ovo je jasna poruka međunarodne zajednice Zagrebu…’

Iza zatvorenih vrata

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata pod vodstvom predsjednika Generalskog zbora umirovljenoga generala zbora Pavla Miljavca, uz sudjelovanje više od 40 hrvatskih generala i zapovjednika, među kojima više od 30 pripadnika brigada i zbornih područja Hrvatskoga vijeća obrane (HVO). Među ostalim, na sastanku su bili umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, Ivan Tolj, Ivan Adanbak, Drago Dragičević te Miljenko Filipović, koji je pomogao u ustrojavanju HVO-a, a prisutni su bili i pravni stručnjaci kako bi se događaji u Orašju detaljno analizirali s pravnog aspekta.

HRT je u utorak izvijestio kako je umirovljeni general Marinko Krešić u pauzi sastanka za emisiju Hrvatska uživo izjavio da obitelji hrvatskih časnika uhićenih u Orašju još nisu dobili pravnu pomoć hrvatske Vlade.

“Obitelji nemaju ni novaca kako bi posjetili uhićene. Današnji sastanak vjerojatno će rezultirati donošenjem interventnih mjera, a ubuduće moramo raditi na kompletnoj strategiji”, rekao je Krešić. Dodao je da odvjetnici iz Hrvatske ne mogu braniti osumnjičene u BiH.

Povratak na Net.hr