JAVIO SE I PAHOR, SLOVENCI DANAS UZRUJANI ZBOG TERANA: ‘Sumnjamo da su se Komisija i Hrvatska dogovorile kako zaobići slovensku zaštitu’

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan razgovarao je u četvrtak navečer u Bruxellesu s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom o sporu slovenskih i hrvatskih vinara oko terana, te izjavio da nije zadovoljan dobivenim odgovorima.

Židan je nakon razgovora Slovenskoj tiskovnoj agenciji STA rekao da nije dobio prave odgovore na svoja pitanja, te ponovio kako ne isključuje tužbu protiv Europske komisije ako se pokaže da ona u sporu favorizira Hrvatsku.

Po dolasku u Bruxelles i prije razgovora s Hoganom Židan je za STA kazao da postoje ozbiljne sumnje da su Europska komisija i Hrvatska tijekom hrvatskih pristupnih pregovora došle do dogovora kako zaobići slovensku zaštitu njenog terana budući da se teran proizvodi i u hrvatskoj Istri.

Ako se to pokaže točnim, to bi bilo šokantno i skandalozno i Slovenija bi tužila Europsku komisiju, zaprijetio je Židan, predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata, jedne od triju stranaka u vladi premijera Mire Cerara.

Kako su u četvrtak javili slovenski mediji koji se pozivaju na neimenovane izvore pri Europskoj komisiji, cjelovitu informaciju o sporu o teranu EK će dati tijekom narednih dana.

I Pahor prijeti Hrvatskoj

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u četvrtak da od vlade očekuje donošenje “ambiciozne i pametne strategije” kada se radi o implementaciji očekivane presude Arbitražnog suda o graničnom prijeporu s Hrvatskom.

U razgovoru za Slovensku televiziju u četvrtak navečer, povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja, Pahor je kazao da očekuje kako će situacija u vezi s presudom arbitara i kasnijom njenom primjenom na terenu biti “zahtjevna” zadaća, a da se u međuvremenu s Hrvatskom trebaju održati što je moguće bolji odnosi.

Na pitanje o tome kako će Slovenija implementirati presudu ako bude u njenu korist, a Hrvatska se s time ne bude složila, Pahor je kazao da od vlade očekuje da donese “ambicioznu, ali i pametnu strategiju” koja će uvažiti sve okolnosti u vrijeme kad presuda stupi na snagu.

‘Hrvatska neće priznati arbitražu’

Po njegovoj ocjeni, Hrvatska neće priznati arbitražnu presudu i od Zagreba, kaže, ne treba očekivati da će promijeniti to stajalište.

“Moje je stajalište da se sada treba zalagati za što bolje odnose s Hrvatskom, iako ne očekujem da će ona do presude arbitara promijeniti svoje mišljenje i odustati od stajališta da je izašla iz arbitraže zbog promijenjenih okolnosti”, rekao je Pahor.

“Međunarodnoj zajednici ističem da je potrebno djelovati hrabro, ali i investirati u dobrosusjedstvo, te da Slovenci ne mogu odustati od arbitražnog sporazuma”, kazao je Pahor, dodavši da je 2009.  kao tadašnji premijer potpisao arbitražni sporazum s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

‘Hrvatska ušla u EU zbog arbitraže’

Već je tada došlo do kompromisa te međunarodna zajednica ne bi trebala očekivati da će Slovenija pristati na neki novi kompromis zbog hrvatskog odbijanja arbitraže, naglasio je Pahor.

Istaknuo je da je i arbitražni sud presudio da slučaj kontakata vladine službenice Simone Drenik i bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca nije dovoljan razlog za prekid arbitraže, nego da postupak treba dovesti do kraja.

Arbitražni sporazum je, po njegovim riječima, bio dokument na temelju kojega je Hrvatska ušla u Europsku uniju, uz pretpostavku da se dugotrajni granični prijepor s Hrvatskom na kraju mirno riješi završetkom arbitraže.

‘Moglo bi doći do paralize’

“Arbitražni sporazum je međunarodni ugovor koji je omogućio da Hrvatska 2013. postane članicom EU-a i s našom suglasnošću, uz uvjet da se riješi pitanje granice, o čemu se dvije države ranije nisu mogle usuglasiti pa su to prepustile međunarodnom sudu i obvezale se da će poštovati presudu”, kazao je slovenski predsjednik.

Prema njegovim bi riječima najgore bilo ako bi se zbog presude odnosi dviju država toliko pogoršali da bi došlo do “paralize” unutarnjeg političkog života, kako je to bilo u Sloveniji 2009. kad je zbog podjela u javnosti arbitražni sporazum morao na referendum, gdje je potvrđen tijesnom većinom.

‘Ako se pametno dogovorimo…’

“Ako mi Slovenci i Hrvati to pitanje u 2017. mirno i pametno riješimo, onda ćemo izbjeći opasnost u kojoj smo se našli prije nekoliko godina, kad je granični prijepor bio potpuno paralizirao dvije države i doveo ih u međunarodnu izolaciju”, kazao je Pahor, dodavši da bi u takvom negativnom razvoju situacije ponovo došlo do incidentnih situacija i napetosti koje bi onemogućavale da se Hrvatska i Slovenija posvete svom svekolikom razvitku.

Isto tako ne bi bilo dobro ni da dođe do situacije “u kojoj bi međunarodna zajednica uz jačanje napetosti zbog arbitražne presude samo odmahnula rukom, rekavši da je riječ o sporu ‘dviju država na rubu Balkana’ koje same moraju riješiti svoj sukob”, naveo je Pahor.

Povratak na Net.hr