OTVORENO O TENZIJAMA

JANDROKOVIĆ KOMENTIRAO PRIJEDLOG MILANOVIĆA: ‘Nije normalno ujutro nekog uvrijediti, a popodne ga pozvati na čaj’

‘Moramo napraviti razliku između onog što je normalno za ljude i što ih vuče dublje u problem. Danas svaka riječ može zapaliti plamen’

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je press konferenciju povodom jučerašnje odluke Ustavnog suda koji je ukinuo epidemiooške izmjene Poslovnika Sabora.

“Ustavni sud najviše zamjera što smo izostavili ili nismo ostvarili sve tehničke mogućnosti. Stav je da ako se može osigurati glasovanje, može se osigurati i rasprava svih zastupnica i zastupnika”, rekao je Jandroković.

Kaže kako će ispoštovati odluku Ustavnog suda. “Prvo možemo zadržati postojeći format, da se rasprava prati izvan prostorija Sabora, i jave se za repliku. To je najmanja promjena i nisam siguran bi bila u duhu onog što je tražio Ustavni sud. Druga je da nađemo drugi prostor, za 151 zastupnika, uz odgovarajuće epidemiološke mjere. To nije jednostavno i iziskuje ogromna sredstva. Opcija ne bi bila dobra mislim, ali ostavljam za raspravu. Treća je da ostanemo u Saboru, ali da se plenarna sjednica održava paralelno u velikoj vijećnici, maloj vijećnici i još tri dvorane”, rekao je predsjednik Sabora, prenosi N1.

Bit će potrebna ulaganja

Bit će potrebna ulaganja u tehničku opremu, budući da će im trebati kamere, razglas, ekrani, no to je, kaže, jedini način da se zadovolji Ustavni sud.

Problematična bi mogla biti sljedeća sjednica koja će se održati početkom studenog. “Po Poslovničkim odredbama nemamo mogućnost rada u više dvorana ni glasanja videovezom. Ako se ne dogovorimo, svi ćemo morati biti u istoj dvorani. Upozoravam, ako se i dogovorimo, uvijek postoji mogućnost da jedan od zastupnika kaže da želi biti u plenarnoj dvorani, čini mi se da Ustavni sud stavlja zastupnika iznad Kluba”, kazao je Jandroković.

‘Treba spustiti tenzije’

Osvrnuo se i na situaciju u društvu, rekavši kako treba spustiti tenzije jer je situacija kompleksna. “Apsolutni prioritet je da pokušamo smanjiti brojke. Drugo, pred nama je izazovno razdoblje za hrvatsko gospodarstvo. Donijeli smo određene mjere, međutim, izazovi su veliki. Treća stvar je sigurnost, imali smo nasilni čin. Vidjeli smo da nasilje više nije neuobičajeno, nakon čega su uslijedile prijetnje. Moramo smanjivati tenzije i biti razboriti”, rekao je Jandroković.

“Treba ostaviti prostor predsjedniku Vlade da se bavi covidom, ekonomijom i sigurnošću. Čini mi se da predsjednik Republike o tome ne razmišlja puno. Nisam čuo nijedan konstruktivan prijedlog vezan za covid, epidemiju, pa ni sigurnost. Ništa što je došlo od predsjednika Republike neće pripomoći da se tenzije smire”, kritizirao je Jandroković.

‘Milanović se bavi osobnim statusom’

Kaže kako ne treba dolijevati ulje na vatru, a što se tiče sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, odnosno sastanak koji predlaže predsjednik Milanović, Jandroković je rekao: “Nije baš normalno da ujutro nekog uvrijediti, a popodne ga pozovete na čj. Sjednicu treba održati. Predsjednik Republike bavi se osobnim statusom, svima koji razmišljaju drugačije od njega. Imam dojam da predsjednika Vlade namjerno pokušava uvući u konflikte, a predsjednik Vlade mora biti usmjeren na ono što je važno za građane”, dodao je Jandroković.

‘Danas svaka riječ može zapaliti plamen’

Kaže kako svi rade grešku u tome što se vraćaju u prošlost. “Pogledajte što se događalo prije, nisu u SDP-u baš nevinašca, bilo je ružnih riječi koje su potpirivale vatru… I sam sam ponekad znao reći riječ više nego što je trebalo. Danas imamo i covid, 2015. ga nismo imali. Drugačija je situacija. Ovo vrijeme od svih traži ozbiljnost i uvažavanje i toleriranje drugačijih…”, rekao je te dodao da su izjave Domovinskog pokreta i Katarine Peović također dolijevanje ulja na vatru.

“Moramo napraviti razliku između onog što je normalno za ljude i što ih vuče dublje u problem. Danas svaka riječ može zapaliti plamen”, zaključio je predsjednik Sabora.

Povratak na Net.hr