Jakovina zabranio proizvodnju prošeka iako Unija to nije tražila?

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina šokirao je mnoge proizvođače našeg popularnog tradicionalnog pića prošeka kad je objavio da će od 1. srpnja njegova proizvodnja u Hrvatskoj biti zabranjena. No, čini se da je uzbuna lažna i da zabrinuti proizvođači mogu odahnuti.

Samo tri mjeseca prije ulaska u EU, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izašao je u javnost s tvrdnjom da će od 1. srpnja u Hrvatskoj biti zabranjena proizvodnja prošeka!

Razlog tome je navodno sam naziv tradicionalnog hrvatskog pića, koji previše podsjeća na talijanski prosecco, iako je riječ o potpuno različitim proizvodima.

No, čini se da je panika nastala bez razloga, te da je ovakva obavijest ‘ispaljena’ bez pravog povoda.

Nema razloga za zabranu proizvodnje

Naime, Miroslav Božić, bivši tajnik Ministarstva poljoprivrede i jedan od glavnih pregovarača s EU na području poljoprivrede, potvrdio je za Danas.hr da straha za proizvođače nema, baš kao ni razloga da se proizvodnja ovog tradicionalnog hrvatskog pića prekine.

Podsjetimo, prije nekoliko dana upravo je on pismeno reagirao na obavijest Jakovine kojom bi se proizvodnja prošeka trebala ukinuti.

Božić je za Danas.hr potvrdio da nigdje u pristupnom sporazumu s EU, ni u bilo kojem drugom važećem službenom dokumentu ne postoji nikakva preuzeta obveza iz koje bi proizlazilo da se od toga datuma u Hrvatskoj mora prestati s proizvodnjom ili s označavanjem proizvoda s nazivom prošek.

Jedini mogući problem je u nazivu prošeka, kojem bi se Talijani mogli usprotiviti, a on će se, tvrdi, riješiti nakon što uđemo u EU, kad će se morati pokrenuti postupak za uvrštenje prošeka na listu tradicionalnih izraza.

Očitovanje o ovom pitanju zatražili smo i od Ministarstva poljoprivrede, koje je pojasnilo kako je zapravo došlo do pogreške u komunikaciji. Njihova namjera je bila samo upoznati proizvođače s činjenicom da naziv prošek nije uvršten na listu (s EU ispregovaranih) tradicionalnih izraza za vino, što je u javnosti bilo pogrešno protumačeno.

‘Namjera je bila najbolja, no ona je uistinu u javnosti potpuno pogrešno protumačena i nepotrebno se dovodi u pogrešan kontekst. Dapače dodavanje dvojbi vezanih uz proizvodnju prošeka potpuno je izlišno, nepotrebno i neutemeljeno, budući da sama proizvodnja niti u jednom trenutku, dakle nikada nije bila predmetom pregovora’, poručili su iz Ministarstva za Danas.hr.

Smatraju da je njihova dobra namjera namijenjena proizvođačima prošeka nepotrebno poprimila političke konotacije, kojima tu nema mjesta.

‘Radi usuglašavanje daljnjih aktivnosti vezanih uz pokretanju zaštite oznake i registraciju proizvoda Prošeka na razini EU, uvijek postoji mogućnost pokretanja postupka zaštite nakon što se proizvođači usuglase oko pristupa tome procesu. S tim u vezi Ministarstvo poljoprivrede je otvoreno za sve usuglašene prijedloge proizvođača i spremno je pomoći u svakom pogledu vezano uz zaštitu prošeka’, tvrde iz Ministarstva.

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Povratak na Net.hr