banner

ZARADILI SU!

JAKOVINA O SPORNIM UGOVORIMA: ‘Tko je mogao znati da će Uprava Hrvatskih šuma raditi tako dobro…’

Nakon što se proteklih dana podiglo puno prašine oko ‘nemoralnih’ ugovora za članove Uprave Hrvatskih šuma, bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je kazao da je to posljedica ugovora potpisanog 2012. godine, u vrijeme kada nije mogao znati da će Hrvatske šume tako dobro poslovati 2014. i 2015.

“Kad sam preuzeo dužnost razriješena je bivša Uprava i imenovana nova te potpisani novi ugovori o radu, u kojima su, u odnosu na one koji su vrijedili do tada, plaće smanjene za više od 10 % bruto, a izbačene su police za životno osiguranje i visoke otpremnine”, rekao je Jakovina.

UGOVORI ZBOG KOJIH SE SVI TREBAJU CRVENJETI: ‘Hrvatska se ovakvim ponašanjem nikad neće izvući iz krize’

“Nova je Uprava dobila smjernice za upravljanje trgovačkim društvom, kao i zadatak da poboljša poslovanje u drvoprerađivačkoj indrustriji. Cilj je postignut, drvoprerađivački sektor je prvi izašao iz krize, posluje se na bazi višegodišnjih ugovora, s posebnim stimulacijama za izvoznike”, rekao je.

“Neto dobit je 2015. iznosila 383 milijuna godina, a četiri godine ranije kumulativna dobit je bila 50 milijuna. Rezultat rada ove Uprave je 350 milijuna kuna uplaćenih u državni proračun, za razliku od 15 milijuna, koliko je u proračun uplatila bivša Uprava. To govori o profesionalnosti i kvaliteti ovih ljudi, koji unaprijedili rad i uveli reda”, kaže Jakovina.

JANDROKOVIĆ: Sramota za SDP ako je omogućena isplata milijunskih iznosa direktorima Hrvatskih šuma

Tko je 2012. mogao znati…

“Prihvaćam kritike, ali ti su bonusi bili navedeni kao moguća nagrada, a ne nešto što ide samo po sebi. Godine 2012. nisam mogao znati da će 2014. i 2015. biti ostvareni tako dobri rezultati. Prihvaćam kritike koje idu na moj račun, ali ne mogu to prihvatiti od Jandrokovića, koji je bio potpredsjednik bivše Vlade kad su se isplaćivali višemilijunski bonusi članovima uprava koje su imale negativne rezultate”, kaže Jakovina.

Odgovorio je i na kritike Bože Petrova, kojemu poručuje da Uprava nije dobila bonuse jer je podijelila otkaze raadnicima nego je dio otišao “prirodnim putem”, a dio svojevoljno.

BOŽO PETROV: ‘Milijunski bonus direktoru u Hrvatskim šumama je sramotan. Pa otpustio je 1100 radnika’

Planirana privatizacija je veći skandal od bonusa

“Kad sam preuzeo resor našao sam tri studije i sve tri su govorile o potrebi restrukturiranja i višku ljudi. Danas Hrvatske šume odgovorno upravljaju i gospodare šumama u RH i tako mora ostati”, kaže on.

JAKOVINA O OPTUŽBAMA ZA POGODOVANJE: ‘To je odvlačenje pažnje s pravih afera koje potresaju državu

“Tehnička Vlada je u svibnju raspisala natječaj za konzultante za privatizaciju Hrvatskih šuma, i to je puno veći skandal od ovih bonusa”, rekao je Jakovina.

“Ova Uprava ima 20 puta bolje rezultate od bilo koje uprave iz vremena kad su Hrvatske šume bile bankomat i stranačka ispostava za zapošljavanje, klijentelistički servis za uprave koje su imale ogromne privilegije. Punjenje državnog proračuna govori koliko kvalitetno su radili ti ljudi. Sve su to su nestranački ljudi koji su pošteno zaradili svoje plaće”, zaključio je Jakovina.

Pozvao članove Uprave da povuku potraživanja

Također, pozvao je članove Uprave Hrvatskih šuma da povuku svoja potraživanja i tako pokažu da su profesionalno radili svoj posao. “Oni koji žele zaraditi političke poene na ovome neka  pogledaju što su napravili u šest mjeseci ove Vlade”, dodao je Jakovina.

Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi.

Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ištok oko 1,6 milijuna. Naime, Skupština društva Hrvatske šume, zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini 26. siječnja 2012.  sklopila je ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma te sa Ivanom Ištokom i Marijom Vekić kao članovima Uprave tog društva. Vekić, kojoj prema ugovoru također pripada oko 1,6 milijuna kuna, nije tužila Hrvatske šume.

Povratak na Net.hr