NOVI VAL OLUJA

[VIDEO] JAKO NEVRIJEME I POTOP U ZAGREBU: Padala obilna kiša, poplavljeni podrumi, garaže, Ilica…; promet nekim ulicama u prekidu

U dijelovima Istre danas je ponegdje palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, većinom na zapadnoj obali. Ulice Senja završile su pod vodom

Hrvatski meteorolozi su najavili veliku promjenu vremena zbog koje su izdana brojna upozorenja, uključujući i crveni meteoalarm. Nevrijeme je prvo u petak poslijepodne pogodilo Istru i primorje, a potom se proširilo i na Gorski kotar. U petak navečer, zacrnilo se i nad Zagrebom. Počela je padati jaka kiša, grmilo je, a u dijelovima grada bilo je i tuče.

Pod vodom su se vrlo brzo nakon početka pljuska našli neki podrumi i garaže. Poplavio je i podvožnjak na Jankomiru. Promet nekim gradskim ulicama je u prekidu. Prekinut je tramvajski promet Ilicom,  od Radničke prema Žitnjaku te od Držićeve, Ulicom grada Vukovara do Savske ceste, priopćili su večeras iz Zagrebačkog holdinga.

Automobili su u nekim dijelovima grada, uključujući i Ilicu, doslovce zaglavili u vodi.

“Preporučujemo vam da zbjegavajte vožnju, posebice podvožnjacima, do povlačenja vode s kolnika. Tehničke ekipe su na terenu”, dodaje Holding.

https://www.instagram.com/p/CDCdkKzJeBb/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Vatrogasci su zatrpani pozivima

Autobusi u dolasku na zagrebački Autobusni kolodvor kasnili su oko pola sata, a i vatrogasci su imali pune ruke posla:

“U tijeku je 70 intervencija, a zbog tisuća poziva građana sve linije (193) su zauzete”, objavila je malo prije 23 sata na Facebooku zagrebačka Javna vatrogasna postrojba. Sve ekipe su na terenu i molimo za razumijevanje, poručili su. Dodali su da centar grada doslovno pliva pod vodom, da je stotine objekata pod vodom.

Na Facebook grupi Inicijativa građana Ilica možete vidjeti video poplave na Britanskom trgu.

Slična vremenska situacija kao u Zagrebu je i u Zagorju, Međimurju, dijelovima Podravine…

Izraženiji pljuskovi

Kako prognozira DHMZ, u noći i ujutro mjestimice se očekuju pljuskovi s grmljavinom, na kopnu izraženiji i obilniji. Zatim postupan prestanak oborine i razvedravanje, najprije na sjevernom Jadranu, a od sredine dana i u ostalim predjelima. Oblačno s pljuskovima do kraja dana zadržat će se samo u Slavoniji.

Vjetar umjeren, prolazno i jak sjeverni i sjeverozapadni. Duž obale umjerena bura i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 14 do 19, u Dalmaciji od 19 do 23. Najviša dnevna od 21 do 26, na Jadranu od 27 do 30 °C.

Sunčano, toplije i znatno stabilnije vrijeme očekuje nas od nedjelje.

Obilne oborine u Istri i primorju, Senj pod vodom

GLAVNA METEOROLOGINJA RTL-A: ‘Večeras povodanj. Imate još par sati da izgradite arku’; Upozorila i koja mjesta izbjegavati

U dijelovima Istre danas je ponegdje palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, većinom na zapadnoj obali. Ulice Senja završile su pod vodom.

Nakon dolaska nevremena temperature zraka su pale za više od 10 stupnjeva, javlja IstraMet.

Zbog opasnosti, čak se savjetuje građanima da odgode potencijalna putovanja “zbog moguće opasnosti po život i imovinu”.

Upozorenje je izdala i glavna meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

“Karlovac, Zagreb, Krapina, Varaždin, večeras povodanj. Imate dvije minute da zaguglate što je to povodanj i još desetak sati da sagradite arku. I da, kratkoročne prognoze su informativnije, da ne kažem pouzdanije, od dugoročnih”, napisala je Mazzocco Drvar na Twitteru. Povodanj označava ogromnu poplavu, opći potop.

‘Zaštitite se’

Upozorenja je izdao i DHMZ:

“Pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji, a moguće su i bujične poplave. Vjerojatnost grmljavine 60-80 %. Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti.”

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr