NIJE VIŠE TVRDO? / Jadranka Kosor zapazila nešto neobično: 'Pojavila se izvjesna nježnost između premijera i predsjednika'

'Predsjednik jako izbjegava bilo kakvu kvalifikaciju vezano za bilo koji potez Vlade pa čak i na činjenicu da obnove u Hrvatskoj nakon potresa nema', rekla je

2.9.2021.
10:45
Vjeran Zganec Rogulja/Zeljko Lukunic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bivša premijerka, Jadranka Kosor komentirala je danas za N1 televiziju izbor za predsjednika Vrhovnog suda, rekavši da je dogovor između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića sasvim sigurno postignut.

Naime, Milanovićev izbor za predsjednika Vrhovnog suda je Radovan Dobronić, a Plenković je rekao da zasad nema ništa protiv Dobronića kao kandidata.

"Izvjesna nježnost se pojavila između premijera i predsjednika Republike, ne napadaju se, a predsjednik jako izbjegava bilo kakvu kvalifikaciju vezano za bilo koji potez Vlade pa čak i na činjenicu da obnove u Hrvatskoj nakon potresa nema, da ona stoji, da dolazi zima i da se tu očekivao njegov jasniji glas. On je vrlo koncilijantan i to bi dovelo do naznaka da su se dogovorili", rekla je.

Jedna stvar joj je smiješna

Dodala je da se vide uspješni dogovori oko imenovanja i službi, tako da je moguće da postoji neka vrsta dogovora. To ćemo, smatra Kosor, vrlo brzo vidjeti i nakon današnje odluke Vrhovnog suda i reakcija na nju.

“Ono što je u svemu tome pomalo smiješno, i ova današnja sjednica Vrhovnog Suda i sjednica Sabora su savjetodavne i nemaju utjecaja na konačnu odluku predsjednika Republike, koji jedini po Ustavu ima mandat predlaganja osobe na čelo Vrhovnog suda. Jedini koji o tome odlučuje je predsjednik Vlade i HDZ-a, koji drži ključeve parlamentarne većine i tu će se vidjeti kakvi su njihovi odnosi.

Bit će neobično i dosta tricky ako suci Vrhovnog suda predlože nekog drugog, a ne Dobronića, za kojeg je predsjednik rekao da je njegov kandidat, a Plenković se nije javno opirao. Vidjet ćemo kako će tu nastati situacija, meni je neobično žao da je propuštena prilika da se Zlata Đurđević, kompetentna, sjajna, odlična i neusporedivo najbolja imenuje na tu funkciju, davno bi već počeli puhati neki novi vjetrovi da je ona na toj poziciji", rekla je Kosor za N1.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali