MOGUĆA NORMALIZACIJA U PONEDJELJAK

IZVANREDNI SUMMIT: “EU će inzistirati na otvaranju granica, najkasniji rokovi su 7. i 8. listopada”

Kako saznaje beogradski list Danas, ako se do ponedjeljka situacija na granici između Hrvatske i Srbije potpuno ne normalizira, najkasniji rokovi za vraćanje na stanje prije krize su 7. i 8. listopada.

Tada će se u Luksemburgu održavati izvanredni Summit Zapadnog Balkana u povodu izbjegličke krize i nestabilnih odnosa u regiji.

BLOKADA GRANICE: Granični prijelaz Tovarnik zatvoren za sav promet

Napominju kako će Europska unija inzistirati i vršiti pritisak na otvaranje granica.

“Nije realno da se problem sa zatvaranjem granica, nastao uslijed izbjegličke krize, riješi u Srbiji jer je to neizvedivo”, kazali su izvori iz diplomatskih krugova za list Danas. Dodaju kako europski dužnosnici rade na organiziranju sastanka ili direktnog kontakta dvojice premijera Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića.

Kako list Danas navodi, za rješavanje krize bit će neophodno da Srbija određeni broj izbjeglica preusmjeri na granicu s Mađarskom, odnosno na prijelaz Horgoš 2 koji je otvoren. Veliki broj izbjeglica i dalje će preko Hrvatske ići za Europsku uniju, a Hrvatska će organizirano prebacivati izbjeglice u susjednu Mađarsku.

DAČIĆ: “Pa nemoj da ste naivni, pa sve će ovo na kraju platiti Srbi i Hrvati”

Iako je Danasu u Ambasadi Mađarske u Beogradu rečeno da ne postoji nikakav dogovor srpskih i mađarskih vlasti o tome da se izbjeglice iz Srbije preusmjeravaju isključivo na granicu s Hrvatskom, kako prenose diplomatski izvori, nekakav dogovor sigurno postoji, a evidentno je značajno poboljšanje odnosa samo nekoliko dana nakon što su oni eskalirali sukobima sa mađarskom pograničnom policijom.

Povratak na Net.hr