INTERVJU SRPSKOM TISKU

IZRAELSKI STRUČNJAK ZA HOLOKAUST: ‘Jasenovac je bio gori od Auschwitza, a kanoniziranje Alojzija Stepinca je zločin’

Izraelski stručnjak za holokaust dr. Gideon Greif ocijenio je u srijedu u intervjuu beogradskom tisku da bi kanoniziranje Alojzija Stepinca bilo “samo po sebi zločin”, te da se oni koji ga namjeravaju kanonizirati “podsmjehuju žrtvama Jasenovca”.

Profesor Greif, glavni povjesničar izraelskog Instituta za dokumentiranje i istraživanje holokausta “Shem olam”, izjavio je u Beogradu u intervjuu beogradskim Večernjim novostima da je s predsjednikom Instituta, rabinom Abrahamom Krugerom, došao u Beograd “izraziti protivljenje hrvatskim pokušajima prekrajanja povijesti”.

Greif je rekao da je u Jasenovcu “po svjedočenjima malobrojnih preživjelih bilo mnogo monstruoznije i demonskije nego u Auschwitzu i ostalim nacističkim logorima”, a “nastao je i postojao bez i najmanjeg sudjelovanja njemačkih vojnika”.

“Kada je riječ o kardinalu Alojziju Stepincu, reći ću vam kratko: Njegovo kanoniziranje je samo po sebi zločin… To je podsmjehivanje žrtvama. Svatko tko je podržavao zločinački režim poput ustaškog ne zaslužuje nikakvu nagradu”, rekao je Greif.

Izraelski profesor posljednjih se godina posvetio izučavanju logora Jasenovac i za 2018. najavljuje objavljivanje knjige “Jasenovac – Auschwitz Balkana”.

“Za Jasenovac je važno znati i zato što je, među nacističkim logorima, jedinstven po tome što je u svom sustavu imao i logore za djecu”, navodi Greif.

“Strašna je i nesporna istina da su čak i njemački časnici, koji su posjećivali Jasenovac i druge logore u Hrvatskoj, bili zgranuti brutalnošću koju su u njima vidjeli. Već 10. srpnja 1941., Edmond fon Honstenau, njemački vojni ataše u Zagrebu, piše Henrichu Himmleru da su njemačke trupe ‘nijemi svjedoci brutalnosti ustaša nad Srbima, Židovima i Romima’, kaže izraelski stručnjak za holokaust.

Profesor Greif je predvodio skupinu povjesničara koja je 27. siječnja, u povodu 75. obljetnice od osnivanja jasenovačkog logora, u New Yorku, u organizaciji izraelskog instituta za holokaust i pod pokroviteljstvom Srbije i Izraela, organizirala izložbu o Jasenovcu.

Povratak na Net.hr