Izračunali visinu ‘nagrada’ odvjetnicima na ovrhama

Javni ovršitelji ne odustaju od borbe protiv namjere ministra pravosuđa Orsata Miljenića da im uskrati dio ‘masnih’ zarada na masovnim ovrhama koje se provode nad građanima. Tvrde da je ministar u sukobu interesa jer će se nakon mandata vratiti u odvjetničke vode. A što će o svemu reći u Bruxellesu?

Kolike su ‘nagrade’ odvjetnicima koji provode ovrhe? Uzmimo za primjer ovrhu koja se provodi po neplaćenom računu za mobitel, s glavnicom od 2.500 kuna.

Kako se penju troškovi

Ako se takva ovrha provodi putem javnobilježničkog ureda, isti će sastav prijedloga za ovrhu naplatiti 312,50 kuna, a izvid i pribavu potvrde ovršnosti javnobilježničkog rješenja o ovrsi naplatit će još 312,50 kuna, pa će ukupni trošak izaći na 625 kuna. Druga faza je ovrha putem FINA-e, gdje sastav prijedloga radi dostave ovršnog JB rješenja o ovrsi FINA-i također košta 312,50 kuna.

U trećoj i četvrtoj fazi (ako dužnik nema novca na računu), dakle ako ovrhu treba provesti na pokretninama po sudskoj odluci, cijeli će proces koštati čak 1.718,76 kuna, a ako treba ovrhu izvesti na nekretninama, trošak ovrhe iznosio bi 2.031,26 kuna.

Tako se barem tvrdi u tablici u očitovanju koje je Vedran Vidmar, potpredsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja, dostavio u Vladu u četvrtak. U očitovanju se tvrdi da je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u sukobu interesa, odnosno da želi ukinuti javne ovršitelje kako bi ovršne predmete i dalje radio i na njima zarađivao njegov odvjetnički ured.

Prihodi odvjetnika pali bi za 80 posto

Naime, Vidmar tvrdi da javni bilježnici i odvjetnici ne žele dopustiti rad javnim ovršiteljima jer bi izgubili predmete koji se provode u 3. i 4. fazi. Takvih je ovrha, piše Vidmar, u 2011. godini bilo 750.640, odnosno 64,4%.

“To znači da bi uvođenjem javnih ovršitelja kod 64,4% svih ovrha, koje se u konačnici provode na pokretninama i nekretninama, odvjetnicima preostali samo prihodi iz faze 1 i 2, koji zajedno čine samo 20% sadašnjih ukupnih odvjetničkih prihoda iz sve četiri faze”, navodi se u očitovanju. U udruzi tvrde i da bi se prihodi odvjetnika ukidanjem poslova ovrhe smanjili za 80 posto.

A kako je to povezano s ministrom pravosuđa? Za njega u udruzi kažu da je u sukobu interesa jer će nastaviti imati odvjetnički ured i nakon što prestane biti ministar, te da ukidanjem javnih ovršitelja radi za svoj privatni interes.

Inače, Miljenić je u četvrtak na sjednici Vlade objasnio da se još čeka mišljenje Europske komisije na izmjene zakona o javnim ovršiteljima.

Povratak na Net.hr