Izračunali kad će u Hrvatskoj živjeti manje od 4 milijuna ljudi

Ako se nastave dosadašnji demografski trendovi i ne useli se više ljudi, broj stanovnika do 2030.

16.3.2013.
9:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema toj projekciji, broj osoba starijih od 65 dosegnut će milijun, a u tih milijun iz populacije iznad 65 najstarijih starih u dobi iznad 80 godina bit će više od 250 tisuća, prenosi HRT.

Hrvatska je populacija u prosjeku stara 42 godine, a zanimljiv je i podatak da je u Hrvatskoj oko 100.000 starijih od 65 godina više nego djece u dobi do 14 godina, istaknuo je Ivan Čipin, jedan od urednika istraživanja provedenog na uzorku od 1.190 ispitanika u 855 kućanstava.

Spolna struktura stanovništva starijeg od 50 godina pokazuje da su žene u većini i njih je 57 posto dok je muškaraca 43 posto. Zanimljiv je i podatak da oko pet posto populacije starije od 50 godina nikada nije bilo u braku. Oko 70 posto ih živi u braku s partnerom, a svaka peta osoba je udovac ili udovica. Kako muškarci žive kraće od žena pokazuje i podatak prema kojem je u dobi iznad 75 godina samo svaki šesti muškarac udovac, dok su dvije do tri žene u toj dobi udovice. Inače, udio starijih radnika na tržištu rada u Hrvatskoj jedan je od najnižih u Europi, a na uzorku muškaraca mlađih od 65 godina zaposleno je njih 43 posto, a kada je o ženama riječ, njih 28 posto.

Demograf Anđelko Akrap iznio je zanimljiv podatak prema kojem više od 40 posto ispitanika starijih od 50, a kojima su roditelji još živi, kontaktira s njima svaki dan. Češće se kontaktira s majkama nego očevima, pa tako tek nešto manje od pet posto očeva živi s ispitanicima u istom kućanstvu, ali kada je riječ o majkama onda se ta brojka penje na čak 20 posto.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali