Bivša zaposlenica županije: 'Izmislite događaj, da je to bio domjenak…'

U emisiji ‘Nedjeljom u 2’ je bivša predsjednica kabineta županice Sisačko-moslavačke županije iznijela niz optužbi o korupciji i zloporabi sredstava koji se događaju u toj županiji.

Jasmina Jovev, bivša predsjednica kabineta županice Sisačko-moslavačke županije Marine Lovrić Merzel, koja je 17 godina radila kao novinarka u dopisništvu HRT-a, posao u županiji je dobila u prosincu 2011. godine. Ispričala je kako je, uz redovne poslove, morala pravdati i različite račune koji se zapravo nisu mogli pravdati nikakvim djelokrugom i poslom županije.

“Dobivam informacije da su to računi koji su napravljeni za privatne potrebe županice, ili stranačke potrebe”, ispričala je Jovev.

Primjeri lažiranja

“Dolazi račun, i sad treba izmisliti narudžbenicu. Imam informaciju da je riječ o obiteljskoj proslavi županice, dobivam naredbu da se to napravi i da stavim da je to bio domjenak za Dan branitelja. Ne moram govoriti da te godine nije bilo domjenka na Dan branitelja”, ispričala je Jovev.

Drugi je primjer bio kad je izmislila račun za isplatu 15.000 kuna jednom pojedincu. “Tada sam dobila direktnu naredbu od županice da se isplati 15.000 kn jednoj osobi. Izmislite događaj, da je to bio domjenak na jednoj velikoj manifestaciji koju mi nismo priređivali, dotična osoba mi donosi račun, potpisujem da je to doista obavljeno za taj događaj… Izmišljate događaje za koje plaćate račune”, kazala je Jovev.

Navela je i kako je za otvaranje jedne županijske ceste u listopadu 2012. godine (povodom čega je organiziran koncert u mjestu Nova Subocka kod Novske na kojem je nastupio Miroslav Škoro za 50.000 kuna), morala platiti najam razglasa na tri različita računa.

Izmišljene aktivnosti savjetnika

Navela je i kako je izmišljala aktivnosti savjetnika županice. “Došla sam tamo u prosincu 2011. godine, a početkom 2012. godine dobivam naređenje da lažiram izvještaje aktivnosti dvaju savjeta. Tražila sam zapisnike sa sjednica i papirologiju u županiji, ali su mi kazali da nema ničega i da se sjednice ne održavaju. Oni doista idu na protokole i to sam stavljala u izvještaj, ostalo je izmišljeno”, kazala je Jovev.

“Postoji jedan član savjeta koji čak dolazi i bavi se problematikom, on je jedini koji je odbio potpisati taj izvještaj za 2011. godinu, i jedini je i odbio imati službeni mobitel”, istaknula je Jovev jedini ‘svijetli primjer’. Navela je da koštanje svakog tog savjeta košta milijun i pol kuna.

Odlučila ostati u uredu i skupljati dokaze

Jovev je kazala da je u trenutku kad se od nje tražilo da lažira dokumentaciju i račune, osjećala kao da je došla pred zid: dati otkaz i ostati bez posla, ili postati dio kriminala. “Meni se otvorila treća opcija da prikupim dovoljno dokaza i da ih u jednom trenutku prezentiram tijelima koja su za to zadužena”, kazala je Jovev, potvrdivši i da se za vrijeme rada u županiji bunila na određene zadatke, ali “nitko ne reagira”.

“Kolege vam kažu da se to tako radi, boje vam se čak izraziti sućut, atmosfera je takva da se ljudi boje”, kazala je Jovev.

Ispričala je kako je završila ‘na ledu’ kada je pozvana u ured županice. “Rekla mi je da sam svjesna da dolaze lokalni izbori i da se od mene očekuje povećani angažman bez pitanja. Rekla sam da sam spremna raditi i da ću raditi u okviru zakona i službe. Odgovor je bio da mogu ići. Nakon par dana sam doživjela takav problem da sam otjerana s posla”, kazala je Jovev. U trenutku kad je saznala da više nije dobrodošla na svom radnom mjestu nalazila se na putu u Bruxellesu.

“Dolazite i kaže vam se ‘odi, nemoj se vraćati, šefica je tako rekla, imat ćeš problema'”. Potom je stavljena na raspolaganje a njeno radno mjesto je ukinuto u reorganizaciji, a uskoro dolazi i prijedlog za suđenje zbog teške povrede službene dužnosti, s prijedlogom davanja otkaza.

USKOK i DORH obaviješteni, sve zna i jedan ministar u Vladi

Rekla je i da je o ovome obavijestila jednog ministra u vladi iz SDP-a, a on je rekao da nije iznenađen. “On je rekao da prijavim sve i postupim prema savjesti”, rekla je Jovev potvrdivši da za svoje navode posjeduje dokaze. Sve je prijavila i USKOK-u prije godinu dana, a sve je zaprimljeno i došlo je do DORH-a u Sisku. “Dala sam i izjavu, oni su rekli da im je jako drago i da im treba svjedok i takvi dokumenti, no očekivala sam puno bržu reakciju”, rekla je Jovev.

Kazala je da nakon ovog istupa očekuje napade i poricanja, ali da stoji iza toga što govori. “Nadam se da ću brzo vidjeti pravde i poštenja, i nadam se da će već do kraja špice policija otići pred županiju da netko ne ošteti dokumentaciju”, kazala je Jovev.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr