Izmjene su moguće samo dogovorom, silom – ne!

Svaka izmjena izbornog zakonodavstva, pa tako i za izbor zastupnika u Saboru, uvjetovana je dogovorom s opozicijom i bez dogovora se takve izmjene neće donositi, poručio je danas Zoran Milanović sa sjednice Vlade.

Vlada je, naime, dala pozitivno mišljenje na izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske koje predlaže saborski Klub SDP-a, a Milanović je tu točku dnevnog reda iskoristio kako bi iznio svoj stav o mogućim izmjenama Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor s obzirom na to da je, kako je rekao, Hrvatska zadnjih mjesec i pol dana obuzeta temama koje su važne, ali nisu najvažnije.

“Svaka bitnija izmjena zakona po meni je moguća i dopustiva u dogovoru, u nekakvom konsenzusu, s opozicijom, kakva god ona bila. Mi znamo kakava je. Međutim, to je opozicija, izabrali su je hrvatski građani. I nema bitnijeg zadiranja u izborna pravila bez dogovora, dakle što je prihvatljivo svima”, istaknuo je Milanović.

Podsjetio je pritom i da su se izborna pravila za izbor zastupnika u Sabor mijenjala u kasnu jesen 1999. godine, odnosno pred parlamentarne izbore, “i to dogovorom vladajućih i opozicije” te ponovio svoj stav da tako treba biti i za predstojeće parlamentarne izbore.

“Svaka moguća izmjena, ako bude, bit će uvjetovana dogovorom, ili prešutnim dogovorom obiju strana. Na silu – ne. Običnom većinom – ne. To je moj stav”, rekao je.

O samom SDP-ovom prijedlogu izmjena Zakona o izboru predsjednika Republike, Milanović je rekao da nema bitnog sadržajnog zadiranja u zakon.

“U prijedlogu nema bitnog sadržajnog zadiranja u zakon dva, tri mjeseca prije izbora, čemu bih se osobno protivio. Radi se o određenim korekcijama koje su u granicama dopuštenog”, rekao je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr