ZADACI ZA MATURANTE

IZMJENE NA OVOGODIŠNJOJ DRŽAVNOJ MATURI: Evo u kojim će ispitima biti više, a u kojima manje pitanja

Brojni se maturanti već naveliko pripremaju za ispite državne mature. Na ljetni rok već je prijavljeno 11.589 učenika gimnazija i 10.073 učenika strukovnih srednjih škola, i to za višu razinu ispita (A), piše Večernji list.

Osim tepretskog ispita, u onom iz hrvatskog jezika bit će i esejsko pitanje iz lektira. Pisanje tog eseja nosi 50 posto ukupne ocjene iz ispita iz hrvatskog jezika, a trajat će 160 minuta. Ove je godine na popisu lektira iz kojih bi maturanti mogli pisati esej jedan naslov manje.

Smanjen popis lektira u ispitu iz hrvatskog jezika

Oni koji budu pisali višu razinu ispita iz hrvatskog jezika tako moraju znati sve o 14 naslova lektira, a oni koji budu pisali B razinu (osnovnu), morat će znati sve o njih osam. Esej za ispit na višoj razini mora imati barem 400 riječi, a onaj na osnovnoj razini najmanje 350 riječi.

Kada je riječ o lektirama za ispit A razine, ove godine na popisu obveznih lektira za njega neće biti Ruke ranka Marinkovića, već Kiklop. U B razini ispita na popisu će se naći Dostojevski, A. G. Matoš, D. Cesarić, J. Pupačić, S. Mihalić u dijelu hrvatskog pjesništva, R. Marinković i Shakespeare umjesto Goethea, Boccaccia i Cesarića.

Kada je riječ o teoretskom dijelu ispita, promjena će biti na obje razine. Učenici sada taj dio ispita neće više pisati 80, već 100 minuta. Također, smanjen je i broj zadataka pa će ih tako uz polazne tekstovebiti 30 umjesto 35. Broj zadataka iz književnosti je pak povećan, bez polaznog teksta bit će ih tako 25, a ne 20.

STIŽE VELIKA PROMJENA U PROVEDBI DRŽAVNE MATURE: Jesu li hrvatski učenici spremni za e-ispite?

NOVA, STROŽA PRAVILA NA DRŽAVNOJ MATURI: Prepisivačima prijete drastične kazne!

Neki zadaci su izbačeni, neki će se ispiti pisati duže a neki kraće nego prošle godine

U ispitu više razine iz engleskog jezika ispitne cjeline (čitanje, slušanje i pisanje) više se ne moraju provoditi odvojeno. Sastavak će sada smjeti biti duži od 250 riječi, kako je bilo ranijih godina, a napisani tekst neće se smjeti brisati. Sve ostalo ostaje isto.

Broj zadataka višestrukog izbora povećan je s 10 na 15 u ispitu iz etike, a povećan je i broj zadataka kratkog odgovora pa će ih sada biti sedam, a ne pet kao ranije. Zadataka produženog odgovora zato će biti manje (tri umjesto pet), a zadaci alternativnog izbora su izbačeni iz ovogodišnjeg ispita. Novosti ima i u ispitu iz geografije, u kojem su uvedeni zadaci otvorenog tipa. U ispitu iz geografije broj bodova je smanjen na 100, u odnosu na ranijih 200, a broj zadataka je povećan sa 60 na 76. Jedna čestica nosit će jedan bod, dok će zadaci kratkog odgovora nositi jedan ili dva boda, a oni produženog odgovora tri boda. Ispit iz geografije učenici će pisati 120 minuta, umjesto dosadašnjih 90.

U ispitu iz glazbene umjetnosti ove će godine biti jedan zadatak više, no broj bodova i trajanje ispita ostaju isti.

Broj zadataka zatvorenog tipa u ispitu iz informatike smanjen je s 20 na 18, a broj zadataka kratkog odgovora i zadataka dopunjavanja povećan je s 14 na 16. Ukupno će tako biti i više bodova, njih 50, a za devet zadataka kratkog odgovora dodano je parcijalno bodovanje.

U ispitu iz psihologije bit će 20 zadataka višestrukog izbora, a manje onih kratkog odgovora. Ukupno će u tom ispitu biti 76 bodova.

Ispit iz sociologije trajat će ove godine 20 minuta kraće nego prošle – 70 minuta jer je broj zadataka smanjen sa 60 na 41. Zadataka iz vjeronauka će zato biti više: 40 umjesto dosadašnjih 32, a broj bodova je smanjen s 54 na 45. Ispit će trajati 70 minuta, a u njemu više neće biti zadataka višestrukih kombinacija, zadataka povezivanja i dopunjavanja.

Kada je riječ o ispitu iz Politike i gospodarstva, bit će više pitanja iz podučja poduzetništva, a manje iz gospodarskih trendova. Neće biti zadataka alternativnog izbora i zadataka dopunjavanja, a oni višestrukog izbora i kratkog odgovora nosit će po 30 bodova, piše Večernji list.

Povratak na Net.hr