IZMJENE NA OVOGODIŠNJOJ DRŽAVNOJ MATURI: / Evo u kojim će ispitima biti više, a u kojima manje pitanja

Brojni se maturanti već naveliko pripremaju za ispite državne mature. Na ljetni rok već je prijavljeno 11.589 učenika gimnazija i 10.

10.4.2017.
22:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osim tepretskog ispita, u onom iz hrvatskog jezika bit će i esejsko pitanje iz lektira. Pisanje tog eseja nosi 50 posto ukupne ocjene iz ispita iz hrvatskog jezika, a trajat će 160 minuta. Ove je godine na popisu lektira iz kojih bi maturanti mogli pisati esej jedan naslov manje.

Smanjen popis lektira u ispitu iz hrvatskog jezika

Oni koji budu pisali višu razinu ispita iz hrvatskog jezika tako moraju znati sve o 14 naslova lektira, a oni koji budu pisali B razinu (osnovnu), morat će znati sve o njih osam. Esej za ispit na višoj razini mora imati barem 400 riječi, a onaj na osnovnoj razini najmanje 350 riječi.

Kada je riječ o lektirama za ispit A razine, ove godine na popisu obveznih lektira za njega neće biti Ruke ranka Marinkovića, već Kiklop. U B razini ispita na popisu će se naći Dostojevski, A. G. Matoš, D. Cesarić, J. Pupačić, S. Mihalić u dijelu hrvatskog pjesništva, R. Marinković i Shakespeare umjesto Goethea, Boccaccia i Cesarića.

Kada je riječ o teoretskom dijelu ispita, promjena će biti na obje razine. Učenici sada taj dio ispita neće više pisati 80, već 100 minuta. Također, smanjen je i broj zadataka pa će ih tako uz polazne tekstovebiti 30 umjesto 35. Broj zadataka iz književnosti je pak povećan, bez polaznog teksta bit će ih tako 25, a ne 20.

Neki zadaci su izbačeni, neki će se ispiti pisati duže a neki kraće nego prošle godine

U ispitu više razine iz engleskog jezika ispitne cjeline (čitanje, slušanje i pisanje) više se ne moraju provoditi odvojeno. Sastavak će sada smjeti biti duži od 250 riječi, kako je bilo ranijih godina, a napisani tekst neće se smjeti brisati. Sve ostalo ostaje isto.

Broj zadataka višestrukog izbora povećan je s 10 na 15 u ispitu iz etike, a povećan je i broj zadataka kratkog odgovora pa će ih sada biti sedam, a ne pet kao ranije. Zadataka produženog odgovora zato će biti manje (tri umjesto pet), a zadaci alternativnog izbora su izbačeni iz ovogodišnjeg ispita. Novosti ima i u ispitu iz geografije, u kojem su uvedeni zadaci otvorenog tipa. U ispitu iz geografije broj bodova je smanjen na 100, u odnosu na ranijih 200, a broj zadataka je povećan sa 60 na 76. Jedna čestica nosit će jedan bod, dok će zadaci kratkog odgovora nositi jedan ili dva boda, a oni produženog odgovora tri boda. Ispit iz geografije učenici će pisati 120 minuta, umjesto dosadašnjih 90.

U ispitu iz glazbene umjetnosti ove će godine biti jedan zadatak više, no broj bodova i trajanje ispita ostaju isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Broj zadataka zatvorenog tipa u ispitu iz informatike smanjen je s 20 na 18, a broj zadataka kratkog odgovora i zadataka dopunjavanja povećan je s 14 na 16. Ukupno će tako biti i više bodova, njih 50, a za devet zadataka kratkog odgovora dodano je parcijalno bodovanje.

U ispitu iz psihologije bit će 20 zadataka višestrukog izbora, a manje onih kratkog odgovora. Ukupno će u tom ispitu biti 76 bodova.

Ispit iz sociologije trajat će ove godine 20 minuta kraće nego prošle - 70 minuta jer je broj zadataka smanjen sa 60 na 41. Zadataka iz vjeronauka će zato biti više: 40 umjesto dosadašnjih 32, a broj bodova je smanjen s 54 na 45. Ispit će trajati 70 minuta, a u njemu više neće biti zadataka višestrukih kombinacija, zadataka povezivanja i dopunjavanja.

Kada je riječ o ispitu iz Politike i gospodarstva, bit će više pitanja iz podučja poduzetništva, a manje iz gospodarskih trendova. Neće biti zadataka alternativnog izbora i zadataka dopunjavanja, a oni višestrukog izbora i kratkog odgovora nosit će po 30 bodova, piše Večernji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali