UOČI OBLJETNICE DAYTONA

IZETBEGOVIĆ I ĆOVIĆ U BANSKIM DVORIMA: Razgovarali o ‘uklanjanju zapreka koje koče napredak BiH prema EU-u’ i spornom izbornom zakonu

Razgovaralo se i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, te infrastrukturnom povezivanju dvije države, stoji u priopćenju

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je u Banskim dvorima primio zamjenike predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića i naglasio važnost  jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, priopćeno je iz Vlade.

“Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH”, stoji u priopćenju Vlade.

Na susretu u ponedjeljak je pozdravljeno potpisivanje sporazuma o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, čime je otvoren prostor za “daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa”, stoji u priopćenju.

Naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu, što je pokazano organizacijom Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju ove godine, tijekom hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom, kojim je ponovno u fokus stavljen proces proširenja EU-a na jugoistok Europe, stoji u priopćenju.

Plenković je u Banskim dvorima ponovio da je Hrvatska spremna pomoći BiH u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje europskom savezu, kao što je već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020. kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe,.

‘Dijalog o budućnosti Hrvata u BiH’

Trojica čelnika su ususret 25. obljetnici potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma razgovarali i o njegovim postignućima, kao i o “uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH prema EU-u”.

Razgovaralo se i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, te infrastrukturnom povezivanju dvije države, stoji u priopćenju.

Premijer je ranije tijekom dana rekao kako se tim susretima nastavlja dijalog o budućnosti BiH i položaju Hrvata u toj državi, kao i o “određenim zakonskim rješenjima”, misleći pritom na izborni zakon koji hrvatski predstavnici u BiH žele mijenjati. Na izborima 2018. bošnjački glasači po treći su put odredili hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Plenković je Izetbegovića, predsjednika bošnjačke stranke SDA i Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, primio dva tjedna nakon što je u Zagrebu bio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

‘Put za trajno nefunkcioniranje BiH’

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u ponedjeljak je nakon sastanka s  rekao kako je trenutni tretman Hrvata u BiH put za trajno nefunkcioniranje te države.

Jedan od načina za pomak po pitanju novog izbornog zakona u BiH je “razgovarati”, kao na susretu u Zagrebu, te da se “shvati da je opasno najmalobrojniji narod dovesti u poziciju manjine, a taj izraz se počeo koristiti u političkom izrazu Sarajeva”, rekao je Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Plenkovićem i Izetbegovićem, također zamjenikom predsjedatelja.

“To je put za trajno nefunkcioniranje Bosne i Hercegovine”, naglasio je Čović u izjavi pred Banskim dvorima.

Iz Vlade je priopćeno kako je na susretu pozdravljeno potpisivanje sporazuma o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru, a Čović je dodao kako su ti sporazumi osnova za približavanje stavova hrvatske i bošnjačke strane te da su oni definirali “i rokove i načine što treba raditi do kraja godine kako bi se iduće godine usuglasili u parlamentu “, no da se oni još ne provode.

“Naravno da i dalje imamo različite poglede kako to raditi i kojom dinamikom. Ja sam insistirao da se držimo tih sporazuma koje smo zajedno potpisali i čiji su svjedoci bili brojni predstavnici međunarodnih institucija u BiH”, rekao je Čović nakon susreta.

Razgovor triju čelnika ocijenio “ugodnim”, pa je zahvalio Hrvatskoj i hrvatskom premijeru na pomoći u europskom putu Bosne i Hercegovine. Razgovaralo se i o obljetnici potpisivanja Daytonskog sporazuma, situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim projektima i povezivanju dviju država, priopćeno je iz Vlade.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr