Play ponuda

IZETBEGOVIĆ I ČOVIĆ DOLAZE U ZAGREB, PLENKOVIĆ PORUČIO: / 'Važno je da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH'

Image
Foto: Pixsell
28.9.2020.
15:38
Pixsell
Play ponuda

Važno je razgovarati s predstavnicima svih naroda u BiH, rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković, koji bi se kasnije tijekom dana trebao u Banskim dvorima sastati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

"Mi imamo kontinuirani dijalog s predstavnicima naroda BiH već duže vremena. Mislim da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH. Gospodin Izetbegović je vrlo utjecajan čovjek, osobito kao čelnik SDA", rekao je premijer novinarima u Šibeniku. "Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnošću, tu mislim prije svega na izborni zakon", istaknuo je Plenković.

Image
DODIK BRIFIRAO VUČIĆA O SASTANCIMA U ZAGREBU: /

'Bilo je lagodno razgovarati o položaju Hrvata u Republici Srpskoj...'

Image
DODIK BRIFIRAO VUČIĆA O SASTANCIMA U ZAGREBU: /

'Bilo je lagodno razgovarati o položaju Hrvata u Republici Srpskoj...'

Sporan Dodikov posjet

Dodao je da aktualni izborni zakon dovodi do "dezavuiranja duha i slova Daytonskog sporazuma", uoči 25. obljetnice tog sporazuma. Plenković je prije dva tjedna primio Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, što je izazvalo različite reakcije u BiH.

"Višestruko je korisno da se taj (Dodikov) posjet dogodio kako bi otvorio mnoga pitanja kojima se mi sami ovdje bavimo. Republika Hrvatska je značajan partner BiH i činjenica je da ćemo mi ispred nas imati puno sličnih susreta na različitim razinama. To uvelike može pomoći BiH kako se stvari ne bi skrivale pod tepih", rekao je Čović prošli tjedan na konferenciji za novinare nakon sjednice vodstva HNS-a BiH u Mostaru.

Čović je dodao kako nema nijednog razloga da se Dodik kao legitimni predstavnik srpskog naroda ne bi sastao s bilo kime u svijetu pa tako i s vodećim dužnosnicima u Zagrebu. Bakir Izetbegović ocijenio je kako bi Plenković svojim iskustvom mogao pomoći da se poprave odnosi Hrvatske i BiH odnosno Hrvata i Bošnjaka, ali je upozorio kako postupci poput susreta s Dodikom u Zagrebu tome ne doprinose. Na današnjem sastanku sudjelovat će još ministri vanjskih poslova Hrvatske i BiH, Gordan Grlić Radman i Bisera Turković.

Pripreme za dolazak Pompea

Plenković je u Šibeniku odgovarao na novinarska pitanja o predstojećem posjetu Mikea Pompea Hrvatskoj, ustvrdivši da su ključne teme o kojima će u petak u Dubrovniku razgovarati s američkim državnim tajnikom biti 'vizno izuzeće, sporazum o dvostrukom oporezivanju i jugoistok Europe'.

Hrvatska je jedna od samo još četiri članice EU-a kojoj treba viza za SAD. Plenković je istaknuo da je to problem "koji nas jako dugo muči, praktički tri desetljeća", ali je uvjeren da je ispunjen preduvjet od manje od tri posto odbijenih zahtjeva za vizom čime će se taj problem riješiti. Bit će govora i o ulaganjima, odnosima SAD-a i Europske unije, te "atmosferi u SAD-u uoči predsjedničkih izbora", dodao je premijer.

Play ponuda
Play ponuda