banner

MOGUĆI PREKIDI U PROMETU

IZDALI CRVENO I NARANČASTO UPOZORENJE: Olujni vjetar na sjevernom Jadranu i u Dalmaciji, a u Lici: ‘Budite spremni na snijeg i led…’

U Državnom hidrometeorološkom zavodu su izdali crveno upozorenje za Velebitski kanal i narančasto za sjeverni Jadran i dio Dalmacije zbog jake i olujne bure te izrazito valovitog mora

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 2. prosinca crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za sjeverni Jadran i dio Dalmacije. Na području gospićke regije očekuje se visina snijega od 10 do 25 centimetara s minimalnom temperaturom do -3 °C.

“Budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda koja će dovesti do prekida cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i transporta te prouzročiti poremećaj kod aktivnosti na otvorenom”, upozoravaju iz DHMZ-a.

Na području riječke regije ponegdje su mogući orkanski udari bure, uglavnom podno Velebita s najjačim udarim vjetra do 110 kilometara na sat. “Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”, napominju prognostičari.

STIGLA JE ZIMA: Temperature u debelom minusu, do sutra ponegdje i više od 30 cm snijega, a Dalmaciji prijete bujične poplave

Jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu

Na području zapadne obale Istre jaka, mjestimice vrlo jaka bura sa najjačim udarima vjetra do 100 kilometara na sat, a na području Kvarnera i Kvarnerića i do 100 kilometara na sat. “Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, ističu.

Na području Velebitskog kanala očekuje se vrlo jaka i olujna bura s najjačim udarima vjetra do 120 kilometara na sat.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozoravaju.

Istočnjak i južina u Dalmaciji

Na području sjeverne Dalmacije očekuje se jak, mjestimice vrlo jak istočni vjetar i jugo s najjačim udarima vjetra do 95 kilometara na sat.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorili su iz DHMZ-a.

Povratak na Net.hr