PRVI REZULTATI U SPLITU: / Uvjerljivo vodi Puljak, u drugi krug ide s Mihanovićem, Kerum trenutno nije blizu

U Splitu dosad nitko nikad nije ponovio mandat. Split je među gradovima s najvećom izlaznošću, 38,23 posto

16.5.2021.
17:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
  • Izlazne ankete: Puljak vodi s 27,23 posto, slijedi ga HDZ-ov Vice Mihanović s 23,41 posto, dok Kerum po anketama osvaja 16,33 posto
  • Split je među tri grada u kojima je izlaznost najveća, 14,4 posto
  • Prema prvim rezultatima u Splitu vodi Puljak koji u drugi krug ide s Mihanovićem
  • Rezultate lokalni izbora na nacionalnoj razini možete pratiti OVDJE.


PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

Rezultati za Split (Prebrojano: 78,53%)

Ivica Puljak (Centar) – 27,72% Vice Mihanović (HDZ) – 21,65% Željko Kerum (HGS) – 15,16% Ante Franić (SDP, HSU)- 7,80% Branka Ramljak (Kandidatkinja grupe birača)- 7,08%


Rezultati za Split (Prebrojano: 63,80%)

Ivica Puljak (Centar) – 28,41% Vice Mihanović (HDZ) – 21,35% Željko Kerum (HGS) – 14,70% Ante Franić (SDP, HSU)- 7,88% Branka Ramljak (Kandidatkinja grupe birača)- 7,12%

"Donekle sam iznenađen rezultatima, ali kada se sjetim podrške na splitskim ulicama zadnjih dana, i nisam posebno iznenađen", rekao je Puljak za Jutarnji.

Galerija

Prvi rezultati u Splitu

21.00 Prvi neslužbeni rezultati u Splitu, prebrojao je 24,54 posto:

Ivica Puljak - 28,77%

Vice Mihanović - 20,55%

Željko Kerum - 14,05

Izlazne ankete - Split: HDZ i Centar osvajaju po osam skupštinskih mandata

20:11 Prema izlaznim anketama, na izborima za splitsko Gradsko vijeće najviše glasova osvaja HDZ s 23,53 posto, što donosi osam od ukupno 31 skupštinskog mandata, a osam mjesta dobiva i stranka Centar koja osvaja 22,23 posto glasova.

Hrvatska građanska stanka osvaja 13,39 posto, što joj donosi pet mandata, slijede SDP s 8,86 posto i tri mandata i Zeleno-lijeva koalicija s 8,84 posto, koja osvaja također tri mandata.

Mostu je pripalo 8,12 posto i tri mandata, a nezavisna lista Tomislava Mamića s 5,05 posto glasova dobila bi jedan mandat.

SDP-HSU osvajaju 8.86 posto, Možemo! 8,84 posto, Most 8.12 posto, a Nezavisna lista Tomislava Mamića 5.05 posto. Domovinski pokret u Splitu bi po izlaznim anketama osvojio 4,47 posto, a HSLS 2.10 posto. Hrvatski suverenisti dobivaju 1.16 posto glasova.

HDZ ima 8, Centar 8, HGS 5, Možemo! i partneri 3, Most 3, SDP i HSU 2, Tomislav Mamić 1.

Kerum: 'Pao mi je kamen sa srca, idem na svoja gradilišta'

20:05: Željko Kerum, prema izlaznim anketama, osvaja 16,33 posto glasova birača. Teško da će ući u drugi krug. Kerum je dao izjavu u stožeru, požalio se na “antikerum koaliciju”.

“Sad mi je pao kamen sa srca, mogu na svoja gradilišta, hvala bogu imam ih. Očekivao sam puno manje nego što ćemo večeras dobit. Hvala što ste se usudili ići sa Kerumom. Svaka vam čast, zato sam požurio”, rekao je Kerum, prenosi Index.

“Nemojte nijedan listić propustit, krali su, krast će opet. Mi smo sad UNPOFOR. Kontrolirajte svaki listić, nije svejedno hoćemo li imati pet ili deset vijećnika. Nemojte biti razočarani”, rekao je i dobio aplauz okupljenih pristaša.

Sad se vi novinari borite s njima, vidjet ćete kako će vam Split skoro izgledat. Svi pišete ‘Kerum narkoman’. Koji narkoman? Ja samo pijem vino i rakiju. Di je Nevenka, dođi vamo”, rekao je Kerum sestri.

“Bilo je jasno što se događa. Svi su bili protiv Keruma, antikerum koalicija. OK”, rekao je Kerum.

Rezultati zaključnih izlaznih anketa za Split

20:04: Prema rezultatima novih izlaznim anketama, u drugi krug u Splitu i dalje ulaze Ivica Puljak s 27,23 % i Vice Mihanović s 23,41%. Treći je Željko Kerum s 16,33%.

Ante Franić (SDP) – 6,45

Branka Ramljak – 5,9%.

Puljak komentirala izlazne ankete

“Splitu je dosta ere Keruma. Mi smo pozivali da ovo bude jedan referendum. Da građani kažu dosta propadanju grada, koji intenzivno propada zadnjih 3-4 mandata. Vidjeli su građani tko ima najviše šanse srušiti Ivicu i njemu su dali glas.

Pred kraj kampanje ona je postala prljava. Krenuli su anonimni sms-ovi i mailovi, prozivali su čak i našu djecu. Pozivam kandidata koji uđe u drugi krug da se borim idejama i argumentima te da zaborave na svoje prljave načina vođenja kampanja.

U Gradskom vijeću ćemo svima ponuditi suradnju tko nije HDZ i Kerum. Moramo početi raditi na dobrobit građana”, rekla je Puljak koja je rekla kako će Ivica Puljak stići u stožer nešto kasnije.

Kandidat za zamjenika Ivice Puljka nakon objave izlaznih anketa

19:43: "Ljudi napokon imaju drugačiji Split na vidiku!"


U Kerumovom stožeru veliko razočarenje

19:35 Rezultati izlaznih anketa pratili su se u Kerumovom stožeru u tišini. Izjavu je dao "Ja ću ipak pričekati službene rezultate za čestitke. Mi prihvaćamo što god su građani odlučili, nema šoka, nema nevjerice. Bila je neobična situacija. Mislim da su ankete dosta usmjerile ovakav rezultat. Mi smo očekivali drugi krug, ali ovaj rezultat nije loš", kazao je za Index Igor Stanišić, donedavni predsjednik Gradskog vijeća iz Kerumove stranke nakon objave izlaznih anketa.

"Nisam razočaran, svi su bili protiv nas. Od 11 kandidata svih 10 su označili nas kao neprijatelje broj jedan", dodao je Stanišić.


Kuzmanić iz stožera centra u Splitu: "U drugom krugu pobjeđujemo!"


Prva reakcija na izlazne ankete po kojima Puljak vodi

19:08 "S obzirom na kampanju koju smo vodili i nismo iznenađeni. Ovo su samo ankete, treba sačekati konačne rezultate za euforiju. Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore", rekao je Puljakom zamjenik Ivošević.

"Mislim da su građani konačno shvatili da smo glavna opcija za suprotstaviti se trgovačkoj koaliciji. Znamo kako ankete nastaju, pričekajmo konačne rezultate. Nadam se da ćemo to biti mi", rekao je Ivošević.

Izlazne ankete

19:00 Prema prvim izlaznim anketama objavljenim na Novoj TV odmah po zatvaranju birališta, u drugi krug ulaze Ivica Puljak (Centar) s 27.41 posto, Vice Mihanović s 23.41 posto te Željko Kerum s 16.12 posto.


U Splitu izlaznost 38,23 posto

17:30 Na nedjeljnim lokalnim izborima, na kojima se biraju općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, načelnici i gradonačelnici prijepodne je glasovalo 15, 47 posto birača, gotovo isto kao i 2017. kada ih je glasovalo 15, 98 posto. Među županijama, najveći odaziv je u Ličko-senjskoj (21 posto), Dubrovačko-neretvanskoj (19 posto) te Varaždinskoj županiji (17, 4 posto).

U Splitsko-dalmatinskoj županiji izlaznost do 16:30 sati je bila 36,98 posto. Split je među gradovima s najvećom izlaznošću, 38,23posto.


Na sinjskom području "vatreno" za izbore, dogodila se dva fizička sukoba

Četrdeset osmogodišnji muškarac je zadobio ozljede iznad oka u fizičkom napadu koji se u nedjelju oko podneva dogodio na mostu u Trilju, a napadač je priveden, doznaje se u splitskoj policiji.

Muškarac (48) je napadnut u 12,15 sati na triljskom mostu, gdje ga je mlađi muškarac kojeg poznaje, udario šakom u glavu. Napadnuti je odmah zatražio liječničku pomoć, koja mu je pružena u lokalnom Domu zdravlja, nakon čega je poslan u KBC Split.

O cijelom događaju policiju su izvijestili liječnici, a s obzirom da 48- godišnjak poznaje napadača policija ga je ubrzo pronašla i dovela u prostorije policijske postaje.

Slobodna Dalmacija doznaje da su se u Zagori nakon međusobnog vrijeđanja potukli pristaša HDZ-a i pobornik Nezavisne liste Ivana Šipića, inače bivšeg HDZ-ovca

Tijekom kriminalističkog istraživanja policija je utvrdila da je prije tog događaja bio još jedan incident, i to u Ulici Poljička republika, gdje su verbalni konflikt imali spomenuti 48-godišnjak i drugi muškarac.

Neslužbeno se doznaje da su mlađi muškarac koji je udario 48-godišnjaka, i drugi muškarac koji je sudjelovao u verbalnom okršaju, u rodbinskoj vezi, dok su dva starija muškarca izborni promatrači.

Osim tog incidenta u Trilju zabilježen je još jedan i to u Potravlju oko 13 sati, ispred područne škole u kojoj se nalazi biračko mjesto.

Tamo su se dva muškarca verbalno sukobila, od kojih je jedan zadobio udarac, no nije zatražio liječničku pomoć. Djelatnici Policijske postaje Sinj provode kriminalističku istragu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali